Creștere economică bazată pe consum. Comerțul cu amănuntul în România, cel mai mare avans din UE
Cumparaturi, bon fiscal, retail, supermarket
Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 7,5% în iulie 2019, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2018, cel mai puternic ritm de creştere înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate de Eurostat.
Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,2% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,6%.
Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 3,7%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2,4%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1,2%.
De la o lună la alta, iulie 2019 comparativ cu iunie 2019, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o majorare cu 0,8%, creşteri mai mari în Uniunea Europeană fiind înregistrate doar în Irlanda (1,9%), Slovenia (1,2%), Bulgaria şi Malta, ambele cu un avans de 1%, şi Austria, cu plus 0,9%.
Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,6% în zona euro, în timp ce în UE 28 a coborât cu 0,5%, în principal ca urmare a faptului că vânzările de produse non-alimentare s-au diminuat cu 0,7%, iar vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au înregistrat o reducere cu 0,3%.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2019, comparativ cu luna precedentă, a urcat pe ansamblu cu 0,7%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,8%).
De asemenea, potrivit INS volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2019, comparativ cu luna iulie 2018, a înregistrat o creştere cu 7,9% datorită creşterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,0%), vânzările de produse nealimentare (+8,7%) şi din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%).
Pe acelasi subiect: