Prețurile vor continua să crească. OTP Bank România: “Presiunile salariale puternice și creşterea rapidă a consumului oferă multe motive de îngrijorare”
Crestere economica, statistica, prognoza
Rata anuală a inflaţiei în România ar urma să ajungă la 3,5% până la sfârşitul acestui an şi la 3,2% la finalul anului viitor, se arată într-o analiză publicată vineri de OTP Bank România.
"Cu toate acestea, evoluţia inflaţiei de bază, precum şi fundalul mai extins (presiunile salariale puternice, creşterea rapidă a consumului, potenţialele efecte secundare ale noilor taxe din sector, incertitudinile privind recolta din acest an) oferă multe motive de îngrijorare", spun analiştii OTP.
Potrivit raportului, deoarece aşteptările inflaţioniste nu arată încă o relansare semnificativă, analiştii băncii cred că un control strict asupra lichidităţii de pe piaţă ar putea fi suficient în acest an.
"Totuşi, există un risc important ca un alt şoc al preţurilor să reactiveze aşteptările inflaţioniste. În acest caz, credem că Banca Naţională a României (BNR) va interveni prin majorarea ratei dobânzii", se arată în document.
Conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), creşterea preţurilor de consum s-a temperat în martie la 0,49% faţă de februarie, însă rata anuală a inflaţiei a urcat la 4%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 4,45%, a mărfurilor nealimentare cu 4,15% şi a serviciilor cu 3,18%.
În februarie, preţurile de consum au urcat cu 0,79% faţă de ianuarie, iar rata anuală a inflaţiei a fost de 3,83%.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru finalul anului viitor, a anunţat, în luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
BNR estima în noiembrie 2018 o inflaţie de 2,9% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2020.
Conform BNR, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până în trimestrul III din 2019 (2,4%), pe seama componentelor exogene şi ale coşului de consum.
Ulterior, se va repoziţiona şi menţine în jumătatea superioară a intervalului ţintei ca urmare a epuizării efectelor favorabile ale reducerilor preţurilor combustibililor şi citricelor de la finalul anului 2018, dar şi pe seama contribuţiei în creştere a inflaţiei de bază.
Pe acelasi subiect: