"Dupa cum i-am spus deja omologului meu francez, Laurent Fabius, putem intelege ca subiectul romilor este o chestiune sensibila in dezbaterile politice care au loc in prezent in Franta. In acelasi timp, contrar a ceea ce am citit in presa franceza, tin sa subliniez ca nu exista absolut nicio legatura intre insertia sociala a romilor si aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Toti cetatenii europeni au dreptul la libera circulatie in Uniunea Europeana, indiferent de apartenenta sau nonapartenenta unui stat la Schengen. Este vorba de unul dintre principiile fundamentale ale constructiei europene!", a explicat Corlatean, preluat de Mediafax.

"In plus, consider ca ar fi pacat ca relatia noastra bilaterala, fondata pe o indelungata si consistenta istorie comuna, dar si pe o reala afinitate politica si culturala, sa devina prizoniera unui calendar electoral. Am incheiat cu Franta un ambitios parteneriat strategic pe care dorim sa il dezvoltam si mai mult si care implica o puternica reciprocitate. Daca actualul Guvern francez nu mai este interesat de aceasta reciprocitate, trebuie sa fim informati - si nu prin presa", a adaugat Corlatean.

"In privinta problemei romilor, as vrea sa precizez ca avem un cadru de cooperare bilaterala si ca speram sa gasim impreuna solutii durabile pentru a atinge acest obiectiv comun care este integrarea persoanelor vulnerabile, inclusiv a romilor. In privinta combaterii infractionalitatii, exista si mecanisme de cooperare politieneasca si judiciara care ar putea, eventual, sa fie consolidate", a spus Corlatean. "Am reiterat disponibilitatea Romaniei de a aprofunda si mai mult cooperarea politieneasca existenta deja intre tarile noastre si care, conform evaluarii noastre comune, aduce deja rezultate bune. In aceasta logica, Romania este pregatita, in caz de nevoie, sa trimita politisti suplimentari pentru contracararea infractiunilor comise de unii cetateni romani pe teritoriul francez", a dat asigurari Corlatean.