Corlatean, ministrul de externe: Romanii au contribuit la cresterea economica a Marii Britanii, dar nu sunt tratati corect
Titus Corlatean s-a declarat nemultumit de faptul ca tema valului de imigranti romani e folosita in precampania electorala din Marea Britanie. Ministrul de externe a adaugat ca romanii nu sunt tratati corect, desi au contribuit prin munca lor la Jocurile Olimpice de la Londra si la cresterea economica de acolo.
"Nu am niciun fel de satisfactie pentru a vedea faptul ca iata, din nou, tema romanilor, intre altele, si a bulgarilor si altora este din nou folosita in precampanii electorale din dorinta de a castiga capital politic. Ar fi bine sa nu se uite ca romanii, cetateni europeni, au contribuit ani de zile la prosperitatea si cresterea economica din foarte multe state membre UE, inclusiv Marea Britanie (...)Romanii au contribuit la cresterea economica din Marea Britanie, au contribuit prin munca fizica pe care altii poate nu au facut-o, nu au facut-o britanicii sau nu au vrut sa o faca altii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ceea ce a insemnat infrastructura, constructia stadionului faimos", a spus ministrul Corlatean,transmite Mediafax.
Titus Corlatean a declarat ca o parte a presei si politicienilor din Marea Britanie nu ii trateaza corect pe romani, indicandu-i acum ca inamici, desi acestia au fost utili in perioada de crestere economica.
"Acum ca suntem in context de criza economica, dupa ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii nostri? Nu cred ca este o tratare corecta a ceea ce a insemnat contributia romanilor in Marea Britanie", a spus Titus Corlatean.
Ministrul de externe a aratat ca in Marea Britanie lucreaza multi romani cu nivel foarte bun de educatie si pregatire, asigurat de statul roman.
"Este convenabil pentru aceste categorii, dar cand vorbim de alte categorii socio-profesionale, acestia devin deranjanti. Nu este in regula", a afirmat seful diplomatiei.
Totodata, Romania a aderat deja de sase ani la UE, a argumentat Corlatean, iar romanii care au dorit sa isi gaseasca un loc de munca in afara tarii, au facut-o deja, orientandu-se spre tarile latine ca Italia si Franta, in care se acomodeaza mai usor. Corlatean a amintit ca tema valului urias de imigranti romani a fost prezenta in presa britanica si inainte de momentul aderarii Romaniei, in ianuarie 2007.
"In presa britanica aparuse aceeasi chestiune, vor veni valurile de invadatori romani, vor lua locurile de munca, vor genera nu stiu ce val de criminalitate. Au fost jurnalisti britanici pe 1 ianuarie 2007 la Aeroportul Heathrow sa astepte valul urias de romani si au fost extrem de dezamagiti ca doar doi turisti romani au coborat pe solul britanic", a spus ministrul.
Titus Corlatean a mai subliniat ca nu doreste sa intre in dezbaterea politica interna din Marea Britanie, insa a avut demersuri constante pe langa omologul William Hague, primind asigurari ca Tratatul de Aderare va fi respectat, iar la 1 ianuarie 2014 restrictiile de munca pentru romani vor fi ridicate.