Corlatean a fost intrebat despre discutiile din Marea Britanie referitoare la restrictionarea accesului pentru romani si bulgari la unele beneficii sociale, cum ar fi sistemul national de asigurari de sanatate si care a fost pozitia pe care a transmis-o oficialilor de la Londra cu privire la acest subiect.

"Pozitia noastra a fost clara. Nu este doar o pozitie a Romaniei, ci este o pozitie europeana. Pentru acei cetateni europeni care respecta regulile, directiva europeana, regulile europene si nationale, cred ca nu trebuie luate in calcul numai obligatii, ci si drepturi. Cred ca acesta este tratamentul corect, care este de altfel aplicabil si cetatenilor britanici din toate statele membre UE. Cred ca tot ceea ce functioneaza pentru britanici trebuie sa functioneze si pentru ceilalti europeni, incluzand si romanii", a spus Corlatean.

De asemenea, intrebat daca are in vedere actiuni legale daca aceste drepturi le vor fi negate romanilor in Marea Britanie, Corlatean a aratat ca a primit asigurari de la oficialii britanici ca vor aplica Directiv 38 in domeniu si ca nu crede ca daca legislatia europeana va fi respectata e nevoie de o discutie privind sanctiuni legale.

Totodata, el a subliniat ca romanii nu trebuie considerati imigranti in Marea Britanie, deoarece sunt cetateni europeni.

"Noi nu vorbim despre romani ca imigranti, noi suntem cetateni europeni. Noi suntem cetateni europeni, asadar avem drepturile noastre legitime in conformitate cu Tratatele UE", a spus Corlatean, care a insistat ca a primit asigurari din partea Guvernului britanic ca restrictiile de munca vor fi ridicate incepand cu 1 ianuarie 2014.

El a amintit ca romanii din Marea Britanie au contribuit la constructia facilitatilor sportive pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 si ca majoritatea sunt bine integrati in societatea britanica, platindu-si contributiile si taxele.

Intrebat daca dezbaterea din Marea Britanie nu are si elemente rasiste avand in vedere citarea cifrelor despre rata criminalitatii a romanilor din aceasta tara, Corlatean a mentionat ca nu e de acceptat transferarea responsabilitatii pentru infractiunile unora dintre cetatenii romani catre intreaga comunitate.

Premierul David Cameron a declarat, marti, ca intentioneaza sa blocheze accesul la ajutoare si locuinte sociale pentru imigrantii nou-veniti care nu au contribuit la sistemul de asigurari sociale.

Aceasta masura, care este asteptata sa scuteasca contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas intr-o serie vasta de reglementari menite sa limiteze accesul imediat al imigrantilor la serviciile publice si ajutoare sociale, relateaza cotidianul Daily Express in pagina electronica.

Acesta le-a cerut de asemenea ministrilor sa "gandeasca ca niste conservatori" si sa gaseasca noi idei pentru a limita accesul imigrantilor la NHS (National Health System), locuinte sociale si alte tipuri de ajutoare sociale