Corlatean: Franta a primit 4,4 mld. euro pentru romi, Romania, 500 de milioane. CE a lansat un program european pentru integrare
Franta a primit 4,4 miliarde de euro pentru programele destinate romilor si pentru incluziune sociala, in timp ce Romaniei i-au fost alocate doar 500 de milioane de euro, in exercitiul bugetar 2007-2013, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Titus Corlatean, potrivit Mediafax.
Ministrul roman de Externe a dorit, in cadrul interventiei sale la postul francez, sa infirme declaratiile unor politicieni din Hexagon, care arata cu degetul spre sumele mari alocate Romaniei de la bugetul european pentru incluziunea romilor.
"Este o eroare grava. In exercitiul bugetar european 2007-2013, Franta a beneficiat de o alocare de 4,4 miliarde de euro, in timp ce Romania nu a primit decat 500 milioane de euro. Noi am folosit acest buget, care nu este alocat doar pentru romi, pentru incluziune sociala, dar exista o mare diferenta intre alocarile bugetare europene", a declarat seful diplomatiei, adaugand ca expulzarea unor cetateni europeni "nu constituie o solutie".
Titus Corlatean a precizat ca Romania si Franta au stabilit un mecanism de cooperare in ceea ce priveste incluziunea sociala. Totodata, ministrul de Externe a evocat cooperarea buna la nivel politienesc si juridic dintre cele doua tari si a transmis disponibilitatea Bucurestiului de a suplimenta numarul de politisti in capitala franceza.
"Suntem dispusi sa trimitem un numar suplimentar de politisti la Paris pentru a combate infractionalitatea", a spus Corlatean, subliniind ca infractorii reprezinta doar o minoritate. "Marea majoritate a resortisantilor romani este foarte bine integrata in societate franceza de mai multi ani", a punctat ministrul de Externe.
Politicienii francezi au avut in ultimul timp o serie de declaratii privind problema romilor si aderarea Romaniei la Schengen.
Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat, marti, in Adunarea Nationala, raspunzand unei intrebari adresate de Gilbert Collard, ca Guvernul considera ca "nu sunt indeplinite conditiile pentru ca Romania sa se integreze in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", relateaza postul Europe1.
Purtatorul de cuvant al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC ca "nu sunt intrunite conditiile" pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Potrivit site-ului publicatiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia si Spania refuza, de asemenea, intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.
CE si CoE au lansat un program european pentru integrarea romilor, Romact, vizand cinci tari
Comisia Europeana (CE) si Consiliul Europei (CoE) au lansat luni un program in valoare de 700.000 de euro menit sa favorizeze accesul minoritatii rome la locuinte, educatie, sanatate si locuri de munca in cinci tari, relateaza AFP.
"Integrarea romilor nu este doar o problema de rezolvat, ci si o oportunitate pentru dezvoltarea economica si sociala", a declarat comisarul european pentru Locuri de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune Laszlo Andor vineri, la Budapesta, intr-o ceremonie de lansare oficiala a programului Romact.
Finantat de CoE, CE si Fundatia Open Society a miliardarului american de origine romana George Soros, programul vizeaza sa "umple prapastia" care ii desparte pe romi de restul societatii in diverse domenii, venind in ajutor municipalitatilor si administratiilor.
Proiectul pune accentul pe formarea personalului din cadrul autoritatilor locale si regionale implicate in politici vizand integrarea romilor.
Cu o durata de un an, programul va fi implementat in mod simultan in Ungaria, Bulgaria, Romania, Italia si Slovacia, tari in care traiesc comunitati importante de romi.
In Ungaria - o tara in care in mod oficia locuiesc 650.000-750.000 de romi - opt municipalitati participa la program. Autoritatile locale din celelalte tari participante vor demara proiecte in lunile urmatoare.
In Europa traiesc 10-12 milioane de romi, care alcatuiesc cea mai mare minoritate etnica din Europa si care sunt, in mare parte, cetateni UE.
Mai multe despre:
#Titus Corlatean#repatriere romi
Pe acelasi subiect: