In cazul in care decizia va fi de amanare a aderarii la Schengen, va fi nevoie de o solutie politica, iar Guvernul va astepta fara ca aceasta tema sa mai reprezinte un punct principal de discutie, a adaugat premierul.

Romania se va putea integra mai repede in Europa si ii va fi cu atat mai bine cu cat presedintele Traian Basescu va tacea si nu va mai facea scandal, deoarece acesta a ratat toate obiectivele pe care si le-a propus si a inregistrat doar un esec pe linie, a mai spus premierul Ponta, pentru Mediafax.

Reactia premierului vine dupa ce presedintele Traian Basescu l-a invitat pe ministrul de Externe Titus Corlatean sa nu mai faca afirmatii legate de o posibila renuntare a Romaniei la interesul pentru Schengen, daca aderarea va fi din nou amanata.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri seara, ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

"Care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, (inseamna - n.r.) faptul ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut. (...) Asa cum am trait fara Schengen, putem sa traim in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, sa invite Romania, sa o faca", a afirmat Corlatean, intr-o emisiune televizata, potrivit Mediafax.

El a subliniat ca o eventuala noua amanare a deciziei "ar insemna o impingere a procedurii la o data nedefinita in realitate".

Corlatean a subliniat ca problema de credibilitate in cazul unei noi amanari devine a tarilor care se opun.

"Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate (...) Ori, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supracriteriile, au fost si masuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga, un miliard de euro bagati in securizarea frontierei si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun inca o data ca nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat Corlatean.

El a subliniat ca eliminarea restrictiilor de la frontiera cu Ungaria in urma aderarii la Schengen ar ajuta mult si companiile europene care opereaza in Romania.

"O piata cu adevarat functionala inseamna si eliminarea acestor restrictii la frontiera cu Ungaria, inseamna timp pierdut, bani pierduti, business, afaceri care sunt tinute in loc, temporizate. As spune ca in prima linie a sustinerii Romaniei pentru aderarea in spatiul Schengen sunt companiile olandeze, cel mai mare investitor strain din Romania, companiile franceze, germane, cele straine", a mai spus el.

Dupa aceste afirmatii, presedintele Traian Basescu a reactionat, sustinand ca se delimiteaza de pozitia ministrului de Externe, Titus Corlatean, potrivit caruia, daca la Consiliul JAI de saptamana viitoare se amana din nou decizia privind aderarea tarii noastre la Schengen, Romania ar putea sa nu mai fie interesata.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, se delimiteaza de aceste afirmatii si reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand", precizeaza purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

De asemenea, presedintele Traian Basescu il invita pe ministrul Titus Corlatean "sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei".

Seful statului "ii cere, in schimb, sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tututor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces".

"Aderarea la spatiul Schengen constituie un drept al Romaniei si al cetatenilor romani stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene si consemnat ca atare in Tratatul de Aderare al Romaniei. Domnul presedinte Traian Basescu sustine, in continuare, ca Romania trebuie sa reuseasca sa se integreze in spatiul Schengen", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.