"Ma impresioneaza numarul mare de ministri tineri", a spus Basescu, mentionand ca si el a dorit sa promoveze tinerii, iar cu unii dintre acestia a avut succes, iar cu altii nu a avut.

Presedintele a mai spus ca, din acest punct de vedere, poate premierul Ponta va fi mai norocos. Potrivit lui Basescu, tineretea aduce si mai multa fantezie in exercitarea guvernarii, ceea ce este foarte bine.

Presedintele le-a spus noilor ministri, la finalul ceremoniei de depunere a juramintelor de investitura in functii, ca nu le poate oferi sampanie, pentru ca premierul a alocat Administratiei Prezidentiale un buget mic.

"Mult succes, o guvernare cat mai eficienta! Sampanie nu am, pentru ca premierul mi-a dat un buget mic, asa ca discutati cu el sa v-o dea la Palatul Victoria", le-a spus Basescu membrilor Cabinetului Ponta, la finalul ceremoniei de la Palatul Cotroceni.

Presedintele a salutat, totodata, revenirea UDMR la guvernare, "vechi aliati de nadejde atunci cand te-ai inteles cu ei". "Va pot spune: totdeauna aliati de nadejde, atunci cand te-ai inteles cu ei", a spus presdedintele Traian Basescu referindu-se la UDMR. "V-o spun din experienta", a adaugat seful statului.

Seful statului a anuntat anterior ca a ajuns la un acord cu premierul Victor Ponta, astfel ca miercuri a semnat numirea noilor ministri, iar Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlament pe programul de guvernare, scrie Mediafax.

"Am ajuns la un acord, care consta in urmatoarele: Guvernul isi va asuma rasunderea pe un nou program, in consecinta, eu voi valida astazi ministrii care au trecut ieri prin Parlament, sper ca asa cum eu imi respect partea din acord, si partea care revine Guvernului sa fie respectata in termenii stabiliti", a spus presedintele, a spus Basescu.

El a mai declarat ca i se pare important ca in aceasta situatie Curtea Constitutionala sa se pronunte.

Guvernul a aprobat programul politic care actualizeaza programul de guvernare

Guvernul a aprobat, miercuri seara, programul politic care actualizeaza programul de guvernare, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Documentul va fi transmis Parlamentului joi dimineata, au precizat sursele.

Premierul Victor Ponta a declarat, in prima sedinta a noului Cabinet, ca pogramul pe care Guvernul il va transmite Parlamentului este in proportie de 98-99% programul pe care Parlamentul deja l-a aprobat, fiind insa bine sa fie actualizat la zi dupa schimbarile de compozitie politica din Executiv.

Noul Guvern s-a reunit, miercuri seara, in prima sedinta de dupa ceremonia de depunere a juramantului de investitura.

Ponta a precizat anterior ca Guvernul va adopta si transmite Parlamentului un program politic care va actualiza programul de guvernare, pentru care isi va angaja raspunderea.

El a precizat ca este vorba de un program politic si ca procedura va avea loc in baza articolului 114 din Constitutie.

Articolul respectiv prevede ca Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Basescu: "Daca Guvernul trimite spre Parlamernt un nou program, lucrurile sunt deblocate"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca, daca Guvernul decide in sedinta sa transmita Parlamentului un nou program de guvernare, pentru asumarea raspunderii, atunci lucrurile sunt deblocate.

Presedintele a explicat ca a oferit acesta solutie privind asumarea raspunderii Guvernului pe un program de guvernare inca de marti seara.

"Daca Guvernul stabileste in sedinta de Guvern ca trimite un nou program spre Parlament, lucrurile sunt controlate", a spus seful statului.

El a adaugat ca, indiferent de decizia Curtii Constiutionale, "nu se poate intampla nimic rau". "Curtea nu poate decat sa ia nota de continutul sesizarii, in care de fapt asta se cere, un program, si sa fie de accord ca trebuie sau nu un program", a aratat presedintele, adaugand ca, fiind primul caz de acest tip, este convins ca se va apleca foarte atent asupra acestei situatii.

Basescu a mai spus ca in sesizarea Curtii nu crede ca s-a cerut depunerea mandatului de catre premierul Victor Ponta, pentru ca nu este constitutional.

"Nu stiu ce au cerut, decat aceasta parte o stiu foarte bine, pentru ca au afirmat-o toti liderii PMP, pin doamna Udrea si cei ai PDL, prin Vasile Blaga, Exact la program s-au referit si ei", a spus Traian Basescu.

El a mai explicat ca CC nu se va pronunta cu privire la validitatea mandatului premierului, pentru ca nu e pusa sub semnul intrebarii.

"Dupa parerea mea, politic, premierul se relegitimeaza cu un nou program, pe care l-ar trece prin Parlament, intr-o noua compozitie politica. Cred ca este in folosul legitimarii Guvernului", a spus Basescu.

Presedintele a admis si faptul ca unul dintre ministrii Cabinetului Ponta III, Gabriel Oprea, depune juramantul de doua ori in aceeasi zi. "Asta e viata. Aceasta remaniere generata de plecarea PNL este cu un grad de inedit extrem de ridicat", a mai comentat seful statului.

Seful statului a tinut sa mentioneze ca, daca nu s-ar fi facut sesizarea la Curtea Constitutionala de catre PDL si PMP, ar fi facut el conflict institutional intre Presedintie si Parlament, "pe acceasi tema, pe nevoia unui program, pentru ca trebuie sa cream jurispridenta si pentru astfel de situatii". "La fel as fi ajuns la un acord cu premierul (...). Interesul meu nu este sa tin 10 ministri in asteptare, interesul meu este sa avem un guvern cat mai robust", a mai spus el.