Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului. Presedintele Basescu: Voi numi toti ministrii cand conditiile vor fi indeplinite
Premierul Victor Ponta a anuntat marti seara ca s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dar ca nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate si ca va avea miercuri o noua discutie cu seful statului.
Declaratiile presedintelui Basescu
Presedintele Basescu a declarat marti seara ca va respecta deciziile anterioare ale Curtii Constitutionale si va numi toti ministrii in momentul in care conditiile vor fi indeplinite. "Eu am solicitat sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil asa ceva in Parlament astazi. Sunt doua optiuni: Una - cea care pleaca de la realitatea unei intampinari facute la CC de grupul parlamentar al PDL-ului si al Partidului Miscarea Populara. La aceasta ora nu stiu continutul documentului pe care PDL si PMP l-au inaintat la Curte, stiind ca este vorba de aceeasi problema a legitimitatii guvernarii. Al doilea considerent este legat de nevoia existentei programului de guvernare adaptat la noua realitate politica", a spus Traian Basescu.
In momentul in care programul de guvernare va fi respectat, nu voi ezita sa semnez decretele de numire a ministrilor. Nu vad ce ar putea sa fie intr-un program de guvernare atat de grav incat sa incalce Constitutia. Exclud posibilitatea ca, odata adoptat noul program de guvernare in Parlament, sa mai fie o problema si o eventuala motiune de cenzura, a precizat presedintele.
In ambele situatii ramanem cu o problema: expirarea mandatului ministrului interimar de interne. Am convenit cu domnul ministru care este solutia: Daca maine premierul va face solicitarile convenite astazi, cu siguranta nu iesim din termenul de interimat la Interne, a adaugat seful statului.
Votul din Parlament
Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotarare privind modificarea structurii si a compozitiei politice a Guvernului Romaniei.
La propunerea liderului deputatilor PSD, Marian Neacsu, a fost introdus in proiect articolul potrivit caruia Guvernul si-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat in sedinta comuna din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin actualul Executiv.
Premierul Ponta a afirmat ca spera ca noul Guvern sa inceapa sa functioneze chiar de miercuri, precizand ca il va contacta in acest sens pe presedintele Basescu si ca este dispus ca in sedinta de miercuri a Guvernului sa adopte masuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.
PNL nu mai apare in Guvern si nu mai sustine Cabinetul. Potrivit presedintelui, fortarea unui vot fara modificarea programului de guvernare are riscuri: 1. sa fie atacata la CC de 50 de membri ai Parlamentului, ceea ce se va intampla, si 2. declansarea conflictului intre Presedintie si Parlament.
Seful statului a spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta si ca are totala deschidere pentru gasirea unei solutii. El a sustinut ca solutia este asumarea raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, care in mod normal necesita formalitati sau trasee parlamentare.
"Eu cred ca majoritatea poate face exceptie si daca Birourile Parmanente reunite hotarasc se poate fara a se sta cinci zile pentru depunere de observatii pe program, cu certitudine si plenul va accepta acest program", a afirmat seful statului.
El a mai spus ca l-a asigurat pe premier ca "pana maine dimineata la ora 6.00" pot fi rezolvate cele doua probleme - asumarea raspunderii Guvernului pe noul program si desemnarea prin vot a noilor ministri.
"La orice ora am disponibilitatea emiterii decretelor si a depunerii juramantului de catre noii ministri", a mai afirmat Basescu.
El a subliniat ca "nu este o chestiune de jocuri politice sau de intarzieri" si ca ceea ce vrea este un guvern legitim. "Mi se pare esential sa avem un guvern legitim", a adaugat presedintele.
Traian Basescu a mai spus ca, in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, chiar daca se depune motiunea de cenzura, nu asteapta votul pe aceasta, ci va numi imediat ministrii.
Presedintele Basescu a sustinut ca, daca nu se va asuma raspunderea Guvernului pe programul de guvernare, atunci va exista atacarea la CC, si va trebui sa astepte pana cand se pronunta Curtea.
"Daca nu procedam asa (asumarea raspunderii - n.r.), va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta. Va exista atacarea la Curtea Constitutionala si va trebui sa astept pana se pronunta Curtea Constitutionala asupra hotararii. Nu este nicio contradictie, nu voi astepta in niciun caz un eventual efect al unei motiuni de cenzura pe asumarea raspunderii pe program, voi valida ministrii in noaptea asta. Dar, daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana Curtea Constitutionala se pronunta pe un eventual atac al hotararii la CC. Cred ca drumul de urmat este acesta", a afirmat seful statului.
Apreciez ca respectarea regulilor democratice si a normelor care instituie reguli procedurale constitutionale trebuie realizata intotdeauna cu buna-credinta, in spiritul unui comportament loial fata de Constitutie, dar si fata de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare.
In masura in care veti solicita aprobarea Parlamentului, mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista, consimtiti la delegitimarea Guvernului Romaniei.
Cu consideratie,
TRAIAN BASESCU
PRESEDINTELE ROMANIEI"