Premierul Victor Ponta a anuntat marti seara ca s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dar ca nu a ajuns cu acesta la o concluzie privind procedurile care trebuie urmate si ca va avea miercuri o noua discutie cu seful statului.

Declaratiile presedintelui Basescu

Presedintele Basescu a declarat marti seara ca va respecta deciziile anterioare ale Curtii Constitutionale si va numi toti ministrii in momentul in care conditiile vor fi indeplinite. "Eu am solicitat sa existe un program de guvernare care sa reflecte noua realitate politica a Guvernului si protocoalele convenite intre partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil asa ceva in Parlament astazi. Sunt doua optiuni: Una - cea care pleaca de la realitatea unei intampinari facute la CC de grupul parlamentar al PDL-ului si al Partidului Miscarea Populara. La aceasta ora nu stiu continutul documentului pe care PDL si PMP l-au inaintat la Curte, stiind ca este vorba de aceeasi problema a legitimitatii guvernarii. Al doilea considerent este legat de nevoia existentei programului de guvernare adaptat la noua realitate politica", a spus Traian Basescu. 

In momentul in care programul de guvernare va fi respectat, nu voi ezita sa semnez decretele de numire a ministrilor. Nu vad ce ar putea sa fie intr-un program de guvernare atat de grav incat sa incalce Constitutia. Exclud posibilitatea ca, odata adoptat noul program de guvernare in Parlament, sa mai fie o problema si o eventuala motiune de cenzura, a precizat presedintele.

In ambele situatii ramanem cu o problema: expirarea mandatului ministrului interimar de interne. Am convenit cu domnul ministru care este solutia: Daca maine premierul va face solicitarile convenite astazi, cu siguranta nu iesim din termenul de interimat la Interne, a adaugat seful statului.

Votul din Parlament

Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotarare privind modificarea structurii si a compozitiei politice a Guvernului Romaniei. 

La propunerea liderului deputatilor PSD, Marian Neacsu, a fost introdus in proiect articolul potrivit caruia Guvernul si-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat in sedinta comuna din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin actualul Executiv.

Premierul Ponta a afirmat ca spera ca noul Guvern sa inceapa sa functioneze chiar de miercuri, precizand ca il va contacta in acest sens pe presedintele Basescu si ca este dispus ca in sedinta de miercuri a Guvernului sa adopte masuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca fortarea unui vot in Parlament pentru noul Guvern fara modificarea programului de guvernare produce riscul atacarii la CC de catre 50 de parlamentari - "ceea ce se va intampla" - si al unui conflict constitutional Presedintie-Parlament, scrie Mediafax.

"Nu se poate continua cu un program in care este mentionat USL, cand USL nu mai este la guvernare", a spus Basescu.

PNL nu mai apare in Guvern si nu mai sustine Cabinetul. Potrivit presedintelui, fortarea unui vot fara modificarea programului de guvernare are riscuri: 1. sa fie atacata la CC de 50 de membri ai Parlamentului, ceea ce se va intampla, si 2. declansarea conflictului intre Presedintie si Parlament.
 

Presedintele Traian Basescu propune asumarea raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunand ca se poate face exceptie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru asteptarea observatiilor la program si asigurand ca imediat dupa asumare numeste ministrii.

Seful statului a spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta si ca are totala deschidere pentru gasirea unei solutii. El a sustinut ca solutia este asumarea raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, care in mod normal necesita formalitati sau trasee parlamentare.

"Eu cred ca majoritatea poate face exceptie si daca Birourile Parmanente reunite hotarasc se poate fara a se sta cinci zile pentru depunere de observatii pe program, cu certitudine si plenul va accepta acest program", a afirmat seful statului.

El a mai spus ca l-a asigurat pe premier ca "pana maine dimineata la ora 6.00" pot fi rezolvate cele doua probleme - asumarea raspunderii Guvernului pe noul program si desemnarea prin vot a noilor ministri.

"La orice ora am disponibilitatea emiterii decretelor si a depunerii juramantului de catre noii ministri", a mai afirmat Basescu.

El a subliniat ca "nu este o chestiune de jocuri politice sau de intarzieri" si ca ceea ce vrea este un guvern legitim. "Mi se pare esential sa avem un guvern legitim", a adaugat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca, in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, chiar daca se depune motiunea de cenzura, nu asteapta votul pe aceasta, ci va numi imediat ministrii.

Presedintele Basescu a sustinut ca, daca nu se va asuma raspunderea Guvernului pe programul de guvernare, atunci va exista atacarea la CC, si va trebui sa astepte pana cand se pronunta Curtea.

"Daca nu procedam asa (asumarea raspunderii - n.r.), va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta. Va exista atacarea la Curtea Constitutionala si va trebui sa astept pana se pronunta Curtea Constitutionala asupra hotararii. Nu este nicio contradictie, nu voi astepta in niciun caz un eventual efect al unei motiuni de cenzura pe asumarea raspunderii pe program, voi valida ministrii in noaptea asta. Dar, daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana Curtea Constitutionala se pronunta pe un eventual atac al hotararii la CC. Cred ca drumul de urmat este acesta", a afirmat seful statului.


Ponta, in Parlament: Basescu trebuie sa accepte noul Guvern, altfel ar incalca grav Constitutia

Premierul Ponta a declarat marti ca spera ca presedintele Basescu sa accepte noul Guvern, precizand ca se afla in Parlament in baza articolului 85 din Constitutie privind strict schimbarea compozitiei politice a Guvernului si ca noul Executiv continua programul de guvernare aprobat in 2012. 

El a aratat ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, hotararile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru presedinte, iar un refuz al acestuia presupune incalcarea grava a Constitutiei. 

Premierul a transmis si liberalilor ca noul Cabinet isi propune in continuare sa nu schimbe cota de impozitare de 16% si sa discute cu Fondul Monetar International, in aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea contributiilor de asigurari sociale. El i-a rugat pe parlamentari sa dea un vot de incredere tinerilor propusi pentru functia de ministru.

Antonescu, in plen: PNL nu va da votul unui guvern reformulat, desi nu se incalca Constitutia 

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la randul sau, in plenul reunit, ca liberalii nu vor dat votul lor unui "guvern reformulat", el precizand insa ca prin modificarile supuse votului Parlamentului nu se incalca niciun articol al Constitutiei.

Anterior, seful statului i-a trimis marti o scrisoare premierului Victor Ponta in care ii transmite ca este necesar ca, anterior aprobarii de catre Parlament a propunerilor de modificare in Guvern, sa solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, in raport cu noua componenta.

Textul integral al scrisorii publicate de Administratia prezidentiala:

"Domnului Victor-Viorel Ponta, Prim-ministru al Guvernului Romaniei 

Stimate Domnule Prim-ministru,

Avand in vedere ca in cursul zilei de astazi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, in temeiul dispozitiilor Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, va solicit sa luati masurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constitutionale.

Astfel, anterior aprobarii de catre Parlamentul Romaniei a propunerii dumneavoastra de modificare a structurii si compozitiei politice a Guvernului, este necesar sa solicitati aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare, in raport cu noua componenta politica.

In urma intelegerilor politice pe care le-ati parafat, noul Guvern este sustinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Minoritatile Nationale reprezentate in Parlamentul Romaniei. Noua configuratie este de natura a produce o fractura puternica a votului acordat de catre cetateni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covarsitoare au incredintat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul. 

Apreciez ca respectarea regulilor democratice si a normelor care instituie reguli procedurale constitutionale trebuie realizata intotdeauna cu buna-credinta, in spiritul unui comportament loial fata de Constitutie, dar si fata de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare.

In masura in care veti solicita aprobarea Parlamentului, mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista, consimtiti la delegitimarea Guvernului Romaniei. 

Cu consideratie, 

TRAIAN BASESCU  

PRESEDINTELE ROMANIEI"