Presedintele a spus ca nu il mai desemneaza niciodata pe Victor Ponta premier. "Este corupt", a spus Basescu.

De asemenea, presedintele a mai spus ca, asa cum a mai declarat, lucreaza la sesizarea Parchetului legat de Victor Ponta.
 

Traian Basescu a mai spus ca modificarea programului de guvernare inseamna ca premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, mentionand: "Daca premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

Presedintele a spus ca "din discutii" stie ca UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitari care ar insemna modificarea programului de guvernare.

El a mai spus ca nu stie daca premierul va accepta solicitarile, scrie Mediafax.

Presedintele a mai declarat ca la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit sefului statului, Parlamentul trebuie sa se pronunte legat de componenta Guvernului si de programul de guvernare schimbat.

Raspunzand unei intrebari, presedintele a spus ca daca Ponta nu vine la Cotroceni pentru "redesemnare", atunci incalca Legea fundamentala.

Basescu a mai spus ca va ataca la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului legata de noul Guvern daca in prealabil nu este desemnat un nou premier.

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca declaratiile presedintelui Traian Basescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice si fara nicio baza constituionala, deoarece in Parlament va fi schimbata compozitia politica, nu si programul.

El a aratat ca schimbarea compoziiei politice va fi efectuata conform articolului 85 din Constitutie, in timp ce mandatul premierului inceteaza in conditiile articolului 110, scrie Mediafax.

"Ruperea USL a fost o mare prostie, pentru care Victor Ponta este de vina"

Presedintele a mai spus ca ruperea USL a fost "o mare prostie", mentionand ca nu credea ca se va ajunge in situatia asta si ca de vina este Victor Ponta.

Seful statului a spus ca nu poate sa creada ca premierul Ponta a preferat sa ajunga in situatia de a negocia zi de zi cu UDMR intr-un Guvern cu aceasta formatiune decat sa faca in Parlament o mica modificare pentru ca primarul Sibiului sa poata fi prim-vicepremier.

Basescu: UDMR are uneori solicitari excesive, in program sa fie reflectata complet negocierea

Traian Basescu a declarat ca UDMR are uneori "solicitari excesive", iar negocierile pentru formarea noului Guvern vor trebui reflectate "complet" in programul de guvernare.

"Ma intereseaza ca in programul de guvernare sa fie reflectata complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru ca uneori solicitarile UDMR sunt excesive, daca privim la istoria acestor solicitari, eu fiind unul dintre politicienii care sustin drepturile minoritatilor in limitele standardelor europene, dar in niciun caz solicitari excesive. Sper sa nu indrazneasca sa mearga mai departe, in sanatate sa se poata adresa in limba maghiara. Eu sunt de acord, dar adreseaza-te cu translator frate, pentru ca altfel medicii care termina la Bucuresti nu pot lucra in Covasna, Harghita si prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil asa ceva", a declarat Basescu.

El a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor sa li se raspunda in limba materna de catre autoritatile centrale. "Uite, au un presedinte care nu vorbeste limba maghiara, dar suntem in Romania si limba oficiala a statului roman este limba romana", a mai spus seful statului.