Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat ca i se pare "putin ciudat" ce a declarat presedintele Traian Basescu la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, subliniind ca s-a uitat si el in Constitutie si nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.

"E putin ciudat, stiu ca presedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, cand se banuia ca urmeaza sa discute cu noi, pentru ca altfel ar fi avut o majoritate foarte fragila. M-am uitat in Constitutie, din punct de vedere constitutional, eu nu vad niciun impediment, daca nu e un nou program de guvernare. Va fi acelasi. Cred ca noul guvern, cat de urgent trebuie sa se formeze. Daca va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea in seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitari care nu exced programul de guvernare, in spiritul documentelor semnate de Romania, precum Carta limbilor minoritare si regionale. Presedintele ar trebui sa stie asta, pentru ca cunoste bine zona secuimii", a spus Borbely, citat de Mediafax.

El a aratat ca, in cazul in care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, "va fi protocol intre partide", mai ales ca "au mai fost precedente".

Vicepresedintele politic al UDMR a aratat ca depinde de negocieri, daca Uniunea va intra sau nu la guvernare, precizand ca acestea ar urma sa inceapa duminica seara, la Bucuresti, si ca formatiunea sa are solicitari care nu exced programul de guvernare si sunt chiar in spiritul documentelor semnate de Romania.

Vineri, la Targu Mures, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, dupa reuniunea Consiliului Consultativ al UDMR, ca "exista loc de negocieri pentru toate problemele sensibile" si aratand ca "pachetul" cu care UDMR se va prezenta la negocierile pentru intrarea la guvernare cuprinde trei teme: drepturile minoritatilor, probleme socio-economice si dezvoltarea infrastructurii.

Intrebat daca intre "problemele sensibile" sunt si subiecte precum prefecti UDMR in Mures, Covasna, Harghita si respectiv Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Kelemen Hunor a raspuns afirmativ. Potrivit acestuia, prefectii "sigur intra in negocieri", iar la UMF Targu Mures lucrurile "au intrat intr-o directie ce poate fi exploatata".

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca UDMR are uneori "solicitari excesive", iar negocierile pentru formarea noului guvern vor trebui reflectate "complet" in programul de guvernare.