Iohannis s-a intalnit cu guvernatorul Mugur Isarescu. Discutii pe tema crizei francului
Presedintele Klaus Iohannis si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-au intalnit la Cotroceni ,pentru a discuta despre politica monetara actuala, respectiv situatia creata de aprecierea francului elvetian, cat si opiniile expertilor pe aceasta tema.
"Cu prilejul intalnirii au fost aduse in discutie situatia creata de aprecierea francului elvetian, cat si opiniile expertilor pe aceasta tema", potrivit Administratiei Prezidentiale.
Seful statului s-a intalnit in aceasta saptamana, la Palatul Cotroceni, si cu premierul Victor Ponta, temele de discutie fiind situatia economica in contextul crizei francului.
Vineri, cursul pentru moneda elvetiana, anuntat de BNR, a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, inregistrand astfel al saselea maxim consecutiv in ultimele sapte sedinte. Referinta a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi. Cursul pentru anuntat de BNR se afla astfel pentru a doua sedinta consecutiv peste nivelul euro.
Francul s-a apreciat puternic incepand de saptamana trecuta, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis joi sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro.
Patru banci au anuntat pana acum diverse de sprijin pentru clientii care au imprumuturi in franci.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci.
Premierul Victor Ponta a declarat ca nu crede ca problema creditelor acordate in franci elvetieni poate fi rezolvata prin conversia fortata a acestora intr-o alta moneda, dupa modelul Ungariei, deoarece operatiunea ar lua in calcul cursul de astazi, dar ca bancile trebuie sa fie obligate sa isi informeze mai bine clientii si sa suporte o parte din pierderi.
El a aratat ca si in proiectul legii insolventei persoanei fizice trebuie clarificate anumite prevederi, precum cine decide si solutioneaza intrarea in insolventa, ce se intampla cu bancile. Premierul a apreciat ca bancile trebuie sa isi asume o parte din pierderi, dar a aratat, in acelasi timp, ca nu exista o economie de piata care sa functioneze fara sistemul bancar si ca o eventuala retragere a banilor din tara de catre bancile cu capital strain, daca ar fi gasite "tapi ispasitori", ar afecta atat statul, care isi finanteaza deficitul cu ajutorul lor, cat si companiile.
De asemenea, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in cadrul comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților ca impunerea conversiei creditelor in franci elvetieni la alt curs de schimb decat cel din ziua tranzactiei ar produce pierderi pentru banci, in cazul unora existand riscul de faliment daca transforma imprumuturile la cursul istoric. "Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decat cel din data tranzactiei produce pierderi pentru banci. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul! Cineva spunea ca volumul creditelor in franci nu reprezinta un risc sistemic, dar falimentul unei banci este un risc sistemic", a afirmat Cinteza miercuri la dezbaterea din Comisia Buget-Finante la Camera Deputatilor pe tema creditelor in franci elvetieni.