Credit Europe Bank reduce joi dobanzile la creditele in franci elvetieni prin actualizarea LIBOR. Masurile luate de Banca Romaneasca, Volksbank, OTP, Raiffeisen, Piraeus, Bancpost si Millennium
UPDATE: Credit Europe Bank va reduce joi dobanzile la toate creditele in franci elvetieni cu dobanda variabila, prin actualizarea anticipata a indicelui LIBOR valabil miercuri, 4 februarie, masura fiind aplicata pana la urmatorul termen de revizuire prevazut in fiecare contract, a anuntat banca.
"Intelegem impactul economic al evolutiei recente a cursului de schimb al CHF asupra clientilor nostri si suntem preocupati de gasirea de solutii pentru sustinerea lor in fata consecintelor unui mediu valutar volatil", potrivit Credit Europe Bank Romania.
Astfel, rata dobanzii se va reduce pentru toate creditele in franci elvetieni cu dobanda variabila, inclusiv pentru cele aflate in perioada de restructurare, prin actualizarea indicelui LIBOR (luat in calcul la stabilirea dobanzii pentru creditele in franci elvetieni, alaturi de marja bancii) valabil la 4 februarie, care este cotat la -0,869% pentru termenul de trei luni si la -0,76% pentru termene de sase luni.
LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referinta la calcularea dobanzilor interbancare pe piata londoneza.
"Vom analiza de asemenea solutii suplimentare pentru clientii nostri, impreuna cu acestia, in functie de evaluarea individuala a acestora", se mai spune in comunicat.
Banca sustine ca imediat dupa evolutia ascendenta a cursului de schimb franc elvetian - leu a oferit un curs valutar favorabil fata de cursul standard afisat la casa tuturor clientilor care s-au prezentat in sucursale pentru a efectua rambursari de credite in CHF.
Credit Europe Bank este a opta institutie de credit care anunta masuri de reducere a efectelor aprecierii francului in raport cu leul pentru clientii cu credite in franci elvetieni.
Cursul pentru francul elevetian anuntat de BNR a scazut miercuri cu 3 bani, la 4,1611 lei, dupa ce moneda elvetiana a urcat marti si a pus capat unei serii de sase sedinte de declin. Referinta pentru franc a scazut astfel cu 0,7%, de la 4,1912 lei la 4,1611 lei. Francul elvetian a atins pe 23 ianuarie un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei. La maximul de 4,5817 lei, francul era in urcare cu 22,5% fata de cursul de 3,7415 lei inregistrat miercuri, 14 ianuarie, inainte de decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafon. In prezent, francul se plaseaza cu 9,2% sub recordul din 23 ianuarie, dar se afla cu 11,2% peste referinta BNR din 14 ianuarie, ultima inainte de anuntul Bancii Elvetiei. Peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In total, 14 institutii de credit au acordat finantari in franci elvetieni. Din totalul debitorilor cu imprumuturi in CHF inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.
Banca Romaneasca a decis sa scada dobanda pentru creditele in franci elvetieni cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, absorbind o parte din impactul negativ al aprecierii francului, reducerea aplicandu-se pana la urmatoarea actualizare a dobanzilor.
Indicele LIBOR, luat in calcul la stabilirea dobanzii pentru creditele in franci elvetieni, alaturi de marja bancii, se plaseaza luni la -0,954% la termen de 3 luni. LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referinta la calcularea dobanzilor interbancare pe piata londoneza.
"Decizia a fost luata in vederea sprijinirii clientilor bancii in aceasta perioada dificila si constituie un instrument suplimentar de protectie a acestora. Masura vine in continuarea politicii constante a bancii care ofera, inca din 2010, clientilor cu dificultati in achitarea ratelor, solutii de restructurare aplicate in funcție de particularitatile fiecarei situatii", au declarat reprezentantii Bancii Romanesti.
Reducerea se va aplica pana la urmatoarea data de actualizare a dobanzilor pe baza indicelui LIBOR, conform conditiilor contractuale.
Banca Romaneasca este a sasea institutie de credit care anunta masuri de contracarare a aprecierii francului in raport cu leul pentru clientii cu credite in franci elvetieni.
Bancpost a aplicat din 29 ianuarie reducerea dobanzii cu 0,8 puncte procentuale pentru toti clientii sai persoane fizice cu credite in franci.
Millennium Bank reduce marja de dobanda cu 1,5 puncte procentuale pentru toate creditele in franci elvetieni, pe o durata de trei luni, iar pentru a beneficia de aceasta masura clientii trebuie sa depuna pana marti o solicitare scrisa la orice agentie a bancii.
"Millennium Bank a decis vineri, 23 ianuarie 2015, sa vina in intampinarea clientilor cu credite in franci elvetieni cu o solutie similara OTP Bank, ca masura de sprijin in contextul aprecierii fara precedent a monedei elvetiene", anunta institutia de credit.
Clientii pot beneficia de o reducere temporara a marjei de dobanda, cu 1,5 puncte procentuale, pentru o perioada de trei luni.
"Portofoliul de credite in CHF al Millennium Bank Romania este foarte redus, cu toate acestea analizam constant evolutia pietei si vrem sa ne asiguram clientii ca vom continua sa cautam masuri de protectie pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate. In acest sens, ii invitam pe clientii nostri cu credite in franci elvetieni, in unitatile Millennium Bank, unde vom gasi cele mai bune solutii personalizate", a declarat Adrian Popa, directorul de Marketing si Comunicare al bancii.
Millennium Bank Romania, fosta membra a Banco Comercial Português, face parte din OTP Group, in urma achizitiei integrale de catre OTP Bank Romania. Procedurile de achizitie au fost finalizate in ianuarie, tranzactia totalizand 39 de milioane de euro, in urma careia OTP isi mareste cota de piata la circa 2% si urca pe locul 13 in topul bancilor de pe piata romaneasca.
Piraeus Bank va propune solutii individuale pentru clientii care au credite in franci elvetieni, care sa mentina ratele lunare aferente imprumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, a anuntat joi banca.
"In contextul generat de decizia Bancii Centrale a Elvetiei, Piraeus Bank Romania va pune la dispozitia clientilor care detin credite in franci elvetieni solutii individuale, care impreuna cu ajustarea valorii indicelui LIBOR si cu avantajele fiscale asigurate de reglementarile in vigoare sa conduca la mentinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014", se arata in comunicatul bancii.
Potrivit sursei citate, Piraeus Bank Romania a pus la dispozitia clientilor sai, in ultimii ani, solutii de temperare a efectului aprecierii monedei elvetiene.
Piraeus Bank este a patra institutie bancara care anunta ca va propune solutii clientilor cu credite in franci.
Raiffeisen Bank a decis sa reduca vineri dobanda pentru clientii institutiei bancare cu credite in franci elvetieni, cu cinci luni inainte de termenele contractuale, ca masura de sprijin in contextul aprecierii masive a monedei elvetiene.