Guvernul ataca la CCR majorarea salariilor bugetarilor inainte de alegeri. Motivele invocate de premierul Dacian Ciolos
Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala OUG 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, care fost adoptata cu amendamente de Camera Deputatilor.
Premierul Dacian Ciolos a explicat faptul ca, in primul rand, nu a obsrevat o dezbetere publica pe marginea acestui subiect si, de asemenea. ca nu exista un studiu privind impactul bugetar al acestei masuri privind majorarile salariale.
"Suntem nevoiti sa cerem un control de constitutionalitate al acestei legi. (...) Controlul vizeaza doar legea care modifica ordonanta de urgenta", a spus Ciolos, la Palatul Victoria.
Potrivit premierului, modificarile aduse OUG 20 adancesc inechitatile salariale pe care Guvernul a incercat sa le corecteze.
"Asa cum a fost modificata aceasta ordonanta de urgenta, ea recreeaza sau, in unele cazuri, adanceste inechitatile salariale pe care noi am incercat sa le corectam. Deci am incercat sa reparam un lucru si acum o luam de la capat si in anii urmatori vor trebui din nou reluate aceste discutii, despre cum reparam inechitati in Sanatate, in Educatie si in celelalte domenii", a afirmat Ciolos.
Potrivit prim-ministrului, impactul bugetar al OUG 20 este de 4,8 miliarde lei
Ciolos: O abordare populista a politicii salariale pune in pericol viitoarea lege a salarizarii unitare
Premierul a mai spus ca o abordare populista si electorala a politicii salariale risca sa puna in pericol adoptarea de catre viitorul Guvern si Parlament a unei legi a salarizarii unitare.
"Practic, o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza in spate si fara o dezbatere publica pe acest subiect, risca din nou, asa cum s-a mai intamplat, sa puna in pericol pentru Guvernul si Parlamentul care vin, oricare ar fi, sa adopte si sa aplice o politica a salarizarii unitare, care sa puna pe baze sanatoase intreg sistemul de salarizare", a spus Ciolos.
Premierul a mai sustinut ca pentru actualul Executiv este esentiala corectarea unor inechitati din sistemul bugetar, care au rezultat tocmai in urma unor decizii luate inainte de alegeri.
"Dincolo de maririle ca atare, ceea ce pentru noi este esential este corectarea unor inechitati care persista in sistem de ani de zile si care au fost adancite tocmai datorita acestui mod de abordare a politicii salariale pe picior, inainte de alegeri, cand se arunca in ochii salariatilor cateva procente de cresteri salariale. Unele dintre ele chiar nu s-au mai aplicat - tineti minte de salarizarea in Educatie, (crestere - n.r.) cu 50% si acolo s-a plusat, care da mai mult si nu s-a aplicat tocmai pentru ca nu a fost aceasta analiza responsabila. Pentru mine, a guverna responsabil si a guverna cu bun simt inseamna a tine cont de toate lucrurile acestea si a-ti pune intrebarile acestea inainte de a lua aceste decizii pentru a putea dovedi oamenilor ca te gandesti la ei si nu te gandesti doar la voturile pe care ei ti le pot da intr-un anumit context", a apreciat prim-ministrul.
Anterior, Guvernul anuntase, printr-un comunicat, ca a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) referitor la Legea privind unele masuri de efectuare a retinerilor din veniturile obtinute de persoanele fizice din contracte pe raporturi de munca in baza unor titluri executorii.
"Executivul considera ca normele preconizate de legea mentionata nu raspund exigentelor de previzibilitate, sunt imprecise sau, dupa caz, lapidare, ceea ce poate conduce la eventuale confuzii in interpretare si aplicare si, prin urmare, la afectarea drepturilor si intereselor partilor din executarea silita", se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului remis presei.
In sesizarea transmisa, Guvernul mentioneaza ca Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) a reformat si resistematizat substantial materia executarii silite iar scopul noii reglementari consta in executarea prompta si efectiva a titlurilor executorii obtinute in cadrul procesului de fond ori, dupa caz, recunoscute ca atare de lege, in conditiile respectarii stricte a drepturilor procesuale ale partilor, atat ale creditorului si debitorului, cat si ale oricarei alte persoane interesate.
"Reformarea materiei executarii silite a impus realizarea unei sistematizari riguroase, care a tinut cont de cele doua forme de executare - urmarirea silita indirecta asupra tuturor bunurilor urmaribile ale debitorului si executarea silita directa. Dispozitiile NCPC constituie procedura de drept comun in materie civila si instituie principiile legalitatii si cel privind rolul activ al executorului judecatoresc, aplicabile in materia executarii silite", se precizeaza in comunicatul Guvernului.
De asemenea, in document se arata ca Noul Cod de Procedura Civila instituie unele limite ale urmaririi veniturilor banesti, stabilind ca pentru salarii si alte venituri periodice ce se platesc debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite pana la jumatate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii si pana la o treime din venitul lunar net pentru orice alte datorii.
In plus, sustine Executivul, sunt in vigoare unele norme speciale si particulare, precum unele prevederi incluse in Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe, in Legea privind Codul de procedura fiscala, precum si in Codul Muncii care stabilesc o serie de reguli speciale referitoare la retinerile din salariu.
"Fata de cadrul actual de reglementare reformat in materie procesual civila, precum si de reglementarile speciale si particulare mentionate, Guvernul a formulat unele critici privitoare la lipsa conformitatii solutiilor legislative avansate prin Legea privind unele masuri de efectuare a retinerilor din veniturile obtinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de munca in baza unor titluri executorii cu unele dispozitii din Constitutia Romaniei, republicata", se spune in comunicatul Guvernului.
Presedintele asteapta legea la promulgare
Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca Parlamentul trebuie sa lamureasca lucrurile in ceea ce priveste votul la legea referitoare la majorarile salariale in Educatie si Sanatate, aratand ca el este ''pozitiv'' in acest caz si ca asteapta actul normativ la promulgare.
"Aceste lucruri se vor lamuri intre cei care trebuie sa lamureasca aceasta chestiune, banuiesc in Parlament. In ce priveste legea, eu sunt pozitiv. Astept legea la promulgare", a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, intrebat cum vede votul la legea privind majorarile salariale.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat luni Ordonanta 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevad majorari salariale in Educatie si Sanatate in medie cu 15%. Liberalii au absentat de la vot.
Marti, PNL a anuntat ca va contesta votul din Camera Deputatilor asupra acestei legi. Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat luni ca votul la aceasta lege a fost un "furt".
In acest sens, liberalii au prezentat pe Facebook imagini potrivit carora la votul din Camera Deputatilor erau prezenti 168 de deputati, si nu 184 cati au fost anuntati.
"Votul din Camera Deputatilor asupra legii privind majorarile salariale in Educatie si Sanatate a fost viciat prin minciuna. PSD a mintit ca are suficienti oameni in sala pentru a vota legea, anuntand o prezenta de 184 de parlamentari. Imaginile arata ca in sala nu se aflau decat 168", au sustinut liberalii.
Pe acelasi subiect: