"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5.737 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.265 lei). Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,9%", informeaza INS.

In luna septembrie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2016.

"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite, pentru 'Ziua petrolistului'), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", mentioneaza sursa citata.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat extractia petrolului brut si a gazelor naturale cu 20,6%, respectiv cu 11,2% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului. De asemenea, au mai fost cresteri intre 4,5% si 7% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din tutun si fabricarea bauturilor.

"Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", mai arata INS.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 12,4%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+8%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice si aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. Usoare cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat si in administratie publica (+0,8%), respectiv sanatate si asistenta sociala (+0,3%).