"Toate aceste cresteri sunt 4,85 miliarde lei in suma bruta, crestere de masa salariala totala, care se adauga la cele 2,6 miliarde lei (majorari salariale aprobate in acest an in Sanatate si Educatie n.r). Bugetul nu isi permite sa suporte, pentru ca suntem deja cu prognoza pe 2017 la marginea acelui 3% deficit bugetar", a explicat Pislaru, citat de Agerpres.

Acesta a reamintit ca in OUG 20/2016 erau prevazute cresteri pentru personalul din sectorul de Sanatate, de circa 15%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la care s-a adaugat circa jumatate de miliard de lei prin deblocarea, in august, a garzilor si cresterea cuantumului acestora, ceea ce dus la un impact de 1,6 miliarde lei.

La Educatie, a fost alocata o crestere de circa 10%, in doua transe, 5% anul acesta si 5% in 2017.

"Peste aceste cresteri de 15% si 10% si nefiind cerute neaparat in revendicarile sindicale ale nimanui, a venit inca o crestere de 15% la Sanatate, plus deblocarea sporurilor, numai pentru Sanatate. Pachetul acesta nou pe Sanatate adauga inca 2,8 miliarde lei, suma bruta, la masa salariala totala. Pentru Invatamant, unde nici macar nu existau prea multe lucruri in amendamentele din Parlament, se spune ca se da o crestere medie de 15% peste grila", a mentionat ministrul Muncii.

El a reamintit ca in Codul Fiscal erau prevazute scaderi de fiscalitate - inca un procent din TVA, eliminarea taxei stalp, care iau resurse din buget, pe partea de venituri.

Potrivit acestuia, daca amendamentele vor fi trecute, viitorul Guvern va fi pus "intr-o situatie aproape imposibila, in care va avea de optat fie sa respecte 3% tinta de deficit, si asta inseamna sa diminueze cheltuielile de investitii sau sa fie pus in situatia sa isi creasca veniturile printr-o fiscalitate in crestere, ori sa treaca de cei 3% deficit sau, ultimul scenariu, sa spuna: vai uite ce ne-au lasat tehnocratii si nu putem plati".

Intrebat daca ar exista bani in situatia in care aceste majorari ar fi aprobate, ministrul Muncii a precizat ca Romania este, in prezent, intr-un stadiu in care se poate imprumuta de sume mult mai mari, insa problema este ca, daca aceste sume vor fi cheltuite, va fi depasita tinta de deficit stabilita prin angajamente la nivel european, iar investitorii straini "vor fi debusolati".

Referitor la calculele facute de PSD, conform carora impactul ar fi mult mai mic, de 1,8 miliarde lei, Dragos Pislaru a explicat ca acestia au luat in calcul "efectele de runda a doua", pe care insa nu ai voie sa le incluzi in proiectia de buget.

"Cresterea de masa salariala este de 4,85 miliarde lei. Din aceste sume, cam 40-42% se reintorc ca taxe. Daca din 4,8 miliarde scoatem 40% rezulta 2,9 miliarde lei. Ei au scos taxele, au ajuns la 2,9 miliarde lei, la care au introdus un element care este absolut novice si incorect complet in calculul bugetar, au introdus efectele de runda a doua. Adica ce faci cu acea marire: te duci si cumperi din magazin si pentru ca te duci sa cumperi din magazin creste economia si pentru ca economia creste se platesc mai multe taxe. Lucrurile asa stau in circuitul economic. Dar nimeni in lumea asta nu ia efectele de runda a doua in prognoza bugetara. In proiectia de buget nu ai voie sa incluzi efectele de runda a doua", a mai explicat ministrul Muncii.

El a recunoscut ca salariile din sectorul bugetar trebuie sa creasca si a subliniat ca in acest sens se lucreaza la Legea salarizarii unitare, in proiectul careia se prevede o crestere medie a masei salariale cu 30%, in 5 ani. El a mentionat ca legea ar putea fi gata undeva la inceputul lunii decembrie.

Deputatii din Comisiile de buget, finante si de munca au adoptat saptamana aceasta mai multe amendamente la Ordonanta 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevad majorarea salariilor mai multor categorii de personal. Presedintele Comisiei de munca, Adrian Solomon, a precizat ca, prin amendamentele la OUG 20/2016 adoptate, salariile din Educatie si Sanatate vor creste, in medie, cu 15%.