Alegeri prezidentiale 2014. Rezultate oficiale BEC: Iohannis - 54,50%, Ponta - 45,49%, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale
UPDATE Klaus Iohannis a obtinut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidentiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor partiale anuntate, luni, de BEC, dupa centralizarea a 99,07% din procesele verbale.
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a fost votat de 6.242.825 dintre alegatori, in timp ce Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a fost votat de 5.211.097 de alegatori.
BEC: 378.811 romani au votat in diaspora, cei mai multi in Italia, Spania si Republica Moldova
Prezenta la vot la nivel national, pana la ora 21.00, este de 62,04%, conform datelor oficiale anuntate de BEC, procentul fiind mai mare fata de primul tur de scrutin, cand s-au prezentat la urne pana la aceeasi ora 52,31% dintre alegatori, dar si fata de turul II al prezidentialelor din 2009-56,99%.
Numaratoare paralela ACL: Iohannis - 56,27%, Ponta - 43,70%, dupa numararea a 50,52% din voturi.
Rezultate exit-poll-uri
Exit-poll-ul revizuit de TVR la 21:00: 52,16% Iohannis vs 47,84% Ponta.
Exit-poll-ul revizuit de RTV pentru 21:00: 49% Ponta vs 51% Iohannis.
Exit-poll-ul revizuit de Antena 3 pentru 21:00: 50,5% Ponta vs 49,5% Iohannis
Exit-Poll-ul revizuit de la Digi pentru ora 21:00 arata o diferenta si mai mare intre Iohannis si Ponta. Candidatul ACL are 51,6% fata de 48,4%.
Agentia de Rating Politic (ARP) (Realitatea TV) - Victor Ponta - 50% Klaus Iohannis - 50% Sondajul ARP este valabil pentru voturile exprimate pana la ora 19:30.
Prezenta la vot la nivel national, pana la ora 21.00, este de 62,04%, conform datelor oficiale anuntate de BEC, procentul fiind mai mare fata de primul tur de scrutin, cand s-au prezentat la urne pana la aceeasi ora 52,31% dintre alegatori, dar si fata de turul II al prezidentialelor din 2009-56,99%. Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhulet, prezenta la vot pana la ora 21.00 a fost de 61,41% in mediul urban si de 62,88% in mediul rural.
Prezenta la vot in Bucuresti la ora 21.00, cand s-au inchis urnele, a fost de 65,53%, potrivit datelor oficiale anuntate de BEC, procentul fiind mai mare decat in turul I al alegerilor prezidentiale, din 2 noiembrie, cand s-au prezentat la urne, pana la aceeasi ora, 54,29% dintre alegatori.
Cea mai mare pondere a alegatorilor care s-au prezentat la urne s-a inregistrat in Sectorul 1 - 72,60%, iar cea mai mica, in Sectorul 3 - 59,98%. In Sectorul 2, prezenta la vot a fost de 66,51%, in Sectorul 4 - 65,70%, in Sectorul 5 - 62,21%, iar in Sectorul 6 - 69,22%.
Pe listele electorale permanente din Capitala sunt 1.787.806 de cetateni cu drept de vot. In turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2009, prezenta la vot in Bucuresti pana la ora 21.00 a fost de 54,90%.
Reactiile candidatilor dupa incheierea votului
Ponta: L-am sunat pe domnul Iohannis si l-am felicitat pentru victorie.
"Poporul are intotdeauna dreptate. L-am sunat pe domnul Iohannis, l-am felicitat pentru victorie si eu si toti colegii mei, cat timp vom fi in pozitii publice, ne vom face datoria fata de tara. In rest, am spus, poporul are intotdeauna dreptate si e normal sa fie asa si imi doresc un singur lucru, ca sa intelegem ca suntem o tara democratica si, asa cum eu accept rezultatul, sper sa-l accepte si cei care vor sa protesteze si nu au de ce sa protesteze", a spus Ponta.
Iohannis: Votul a decurs fenomenal, o prezenta enorma, va multumesc tuturor
Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat, dupa inchiderea urnelor, ca "votul a decurs fenomenal" si a multumit tuturor romanilor, totodata el cerand Guvernului "sa faca un efort" si sa prelungeasca votarea in diaspora. El a spus ca Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru modul de organizare a alegerilor. Iohannis a mentionat ca modul in care au decurs alegerile demonstreaza ca legislatia electorala trebuie imbunatatita. Iohannis a mentionat ca rezultatul "din aceasta seara" este foarte bun.
Klaus Iohannis a postat pe Facebook, dupa anuntarea exit-poll-urilor, o imagine cu mesajul "Ati scris istorie, pentru prima data online-ul a facut diferenta" si, apoi, mesajul: "Dragi romani, ati fost niste eroi astazi!".
Candidatul ACL la Presedintie, Klaus Iohannis, a votat, duminica, la Sibiu, "pentru o Romanie a respectului, a prosperitatii, o Romanie puternica", el spunand ca are emotii si ca spera "sa fie o zi frumoasa pentru toti".
Ponta, primul mesaj pe Facebook dupa exit-poll-uri: Astazi am facut Romania puternica!
Candidatul PSD la prezidentiale, Victor Ponta, a postat, duminca seara, pe Facebook, dupa anuntarea exit-poll-urilor, o imagine care il infatiseaza la un miting, impreuna cu lideri social-democrati, cu textul: "Astazi am facut Romania puternica! Va multumesc pentru sprijin!"
Dragnea: Scor strans, Ponta castigator la diferenta mica, reprezentantii PSD in sectii sa fie atenti
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminica seara, ca avand in vedere ca scorul este "strans", iar din evaluarile PSD Victor Ponta este castigator la o diferenta mica, solicita reprezentantilor PSD din sectiile de votare sa fie atenti la numaratoarea voturilor.
Multumesc romanilor care s-au prezentat la vot, unele televiziuni au un sondaj, altele au altul, scorul este strans, din evaluarile noastre Victor Ponta este castigator la o diferenta mica. Din acest motiv, solicit tuturor colegilor nostri, reprezentantilor nostri din sectiile de vot sa fie atenti pana la numararea ultimului buletin de vot si pana la incheierea procesului verbal, pentru ca, la cate s-au intamplat, la cate sesizari am facut, la cate plangeri am facut, ii rog sa fie atenti ca ceilalti sunt dispusi sa faca orice. Le cer tuturor colegilor sa aiba rabdare sa numaram voturile, ca in aceasta noapte sa tina minte ca se decide presedintele Romaniei", a spus Dragnea.
Sectiile de votare s-au deschis la ora 07.00, s-au inchis la ora 21.00
Sectiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis, duminica, la ora 07.00, fiind asteptati la vot 18.281.625 de alegatori. Numarul acestora a fost mai mic cu aproape 3.000 fata de primul tur al alegerilor prezidentiale.
Cei 18.281.625 de alegatori au putut vota in 18.550 de sectii de votare. Pentru acest scrutin au fost tiparite 20.945.068 de buletine de vot si 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sambata presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare.
Numarul stampilelor a ramas acelasi ca si la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
In 2 noiembrie, candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obtinut 40,44% din voturi (3.836.093 voturi), iar candidatul ACL, Klaus Iohannis, 30,37% (2.881.406 voturi).
Proceduri dupa incheierea votului
In urma celui de-al doilea tur de scrutin, va fi declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
Rezultatele scrutinului sunt centralizate de Biroul Electoral Central, care poate dispune renumararea voturilor intr-o sectie de votare sau refacerea centralizarii voturilor si a rezultatului alegerilor in situatia in care constata ca au fost comise erori sau exista neconcordante intre datele consemnate in procesele-verbale.
Dupa votare si centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central inainteaza la Curtea Constitutionala procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin. Curtea Constitutionala valideaza rezultatul, asigura publicarea acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si valideaza rezultatul alegerilor pentru presedintele ales.
Actul de validare se intocmeste in trei exemplare - unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales. Potrivit legii, Curtea Constitutionala poate anula alegerile daca votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului. Cererea motivata de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice sau electorale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii.
Candidatul a carui alegere a fost validata depune in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, juramantul de credinta fata de tara si popor. Mandatul Presedintelui Romaniei, a carui durata este de cinci ani, se exercita de la data depunerii juramantului pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales. Pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in intreaga tara sunt mobilizati peste 58.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne - 31.300 de politisti, 12.500 de jandarmi, 3.600 politisti de frontiera si 10.000 de pompieri.
Pe www.stirileprotv.ro gasiti mai multe informatii despre Alegerile Prezidentiale 2014
Alegeri in diaspora