Intrebat daca el considera ca Romania va intra vreodata in Schengen, in conditiile in care aderarea a fost din nou amanata, ministrul de Externe a precizat ca in aceasta toamna nu a fost indeplinit consensul:

"Va aduc aminte ceea ce si premierul Romaniei a spus acum un an de zile: in clipa in care vom intruni consensul vom face acest pas. Deocamdata, acest consens nu a fost intrunit. Nu pot sa va ascund faptul ca, de exemplu, unul din actorii importanti europeni a facut un pas inainte - nu voi cita numele acestui actor important - confirmand sprijinul pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Deci e un pas inainte, gestionat discret. Sunt convins ca Romania va intra in Spatiul Schengen, dar am iesit din acea zona de supralicitare a acestei mize. Da, ne dorim sa intram, ramane un obiectiv important, dar, inca o data, nu stam cu mana intinsa, am indeplinit criteriile si pe canale politice firesti vom avansa pentru adoptarea acestei decizii prin consens. In aceasta toamna consensul nu a fost deocamdata posibil", a precizat Titus Corlatean. Intrebat de discutiile privind o decuplare a Romaniei de Bulgaria in acest proces, seful diplomatiei a spus ca poate s-ar impune "o astfel de separare", a spus Corlatean la Digi 24, transmite Mediafax.

"E o analiza mult mai complexa. Au fost voci europene, este adevarat, care au spus, nu noi de la Bucuresti, exista o diferenta de ritm, de progrese in ceea ce priveste Romania si Bulgaria si poate s-ar impune o astfel de separare. Din ratiuni de natura politica, ma veti intelege ca nu voi face comentarii fata de Bulgaria. Suntem vecini, suntem parteneri, avem o relatie foarte buna", a spus el. 

"Ceea ce spunem noi de fiecare data este ca Romania de trei ani si mai bine a indeplinit criteriile. Maine daca s-ar pune problema primului pas, potrivit discutiei anterioare etapizate, aeroporturile ar putea sa intre fara nici cea mai mica problema, as adauga si spatiul maritim, din punctul de vedere al Romaniei nu ar fi probleme deosebite. Noi ne facem treaba in continuare, e adevarat intr-un peisaj politic european care ramane complicat pentru ca Romania a mai fost prizoniera altor factori care n-au nimic de-a face cu performanta Romaniei in sine, dar vom gasi acele resurse de consens", a mai spus Titus Corlatean. 

Mai multe tari, printre care Olanda, Franta, Finlanda, s-au opus in ultimii ani intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. 

In toamna anului trecut, o varianta discutata la nivel european a fost ca Romania sa adere la Schengen in doua etape, prima fiind cu granitele aeriene si maritime si ulterior cu cele terestre. 

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen nu a fost discutata la ultimul JAI, din 9-10 octombrie. Urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne este programat pentru decembrie.