Consiliul federal a aprobat miercuri, cu efect imediat, aplicarea unei prevederi din acquis-ului Schengen destinata luptei impotriva unui aflux abuziv de imigranti. Dispozitivul permite reintroducerea temporara a vizelor pentru un stat tert atunci cand o tara membra Schengen sufera dezavantaje de pe urma liberalizarii regimului de vize. Guvernul invoca sosirea unui numar mare de imigranti ilegali sau solicitanti de azil a caror cerere este nefondata, scrie Mediafax.

Fiecare tara poate cere activarea mecanismului pe langa Comisia Europeana. Aceasta tine cont de numarul tarilor afectate si de impactul asupra situatiei globale privind imigratia in spatiul Schengen. Ea poate, in ultima instanta, sa propuna reintroducerea definitiva a vizelor pentru un stat tert.

Elvetia aplica politica statelor europene privind acordarea vizelor. Favorabila unui sistem de scutire de vize, ea apreciaza ca masurile sunt necesare pentru a lupta impotriva unor eventuale abuzuri. Potrivit ei, acest mecanism de suspendare nu ar trebui activat decat cu retinere si in ultima instanta.

Reforma politicii comune a vizelor consolideaza mecanismul de reciprocitate care vrea ca un stat tert care beneficiaza de scutirea de vize sa acorde acelasi tratament cetatenilor din spatiul Schengen. Un stat tert vizat de reintroducerea temporara a obligatiei vizelor ar putea lua aceleasi masuri pentru cetatenii unor state Schengen.