Presedintele Traian Basescu a aratatat ca Turcia are cateva probleme tehnice in aderarea la Uniunea Europeana, cea mai importanta fiind deschiderea capitolelor de negociere, pentru ca, atat timp cat stau inchise, drumul este oprit, chiar daca este inceput. 

"Romania va sustine Guvernul Turciei pentru deschiderea mai multor capitole de negociere", a spus seful statului. El a precizat ca sunt, intr-adevar, tari care vor sa opreasca acest drum sau sa il intarzie. 

Seful statului a tinut sa precizeze si ce capitol de negociere ar trebui deschis, respectiv pe justitie. 

"Este extrem de dificil acest capitol si ia foarte mult timp", a spus Basescu, adaugand ca este important sa fie inchis, chiar daca mai tarziu sau cu observatii, cum a avut Romania. 

"Ca sa intelegeti de ce spun justitie, Romania a inchis capitolul justitie in anul 2004, a intrat in 2007 in UE, cu observatii si nici acum nu a stins observatiile, pentru ca nu este suficient sa ai legile si institutiile care sa atinga standardele europene, ele trebuie sa si functioneze convingator si sa creeze sentimentul ca antireforma este ireversibila. Romania aici a avut probleme, cu fluctuatii, ca urmare a unor decizii ale parlamentarilor", a declarat seful statului. 

El a adaugat ca Romania "nu a reusit sa convinga ca sistemul de justitie functioneaza la standarde inalte si ca procesul este ireversibil". 

"Problema este ca Uniunea Europeana are intotdeauna o moneda cu doua fete, pe una dintre fetele ei scrie Justitie si urmeaza puncte, puncte. Iar pe revers scrie nu intrati in Schengen pana nu rezolvati problema justitiei. Aici e problema cu Uniunea asta", a spus Basescu.