Antonescu a spus ca miercuri seara, intr-o emisiune televizata, premierul Victor Ponta a facut o "pledoarie" pentru proiectul Rosia Montana

In ceea ce priveste declaratiile premierului care a spus ca i-a promis sotiei ca va vota impotriva, dar ca proiectul este in interes national, liderul PNL a spus: "Eu nu pot sa comentez asa ceva (...), relatia mea cu Victor Ponta s-a bazat intotdeauna pe onestitate, pe transparenta, pe asumarea unui mod diferit de Traian Basescu si camarila lui de a face politica. Ori din punctul meu de vedere acest mod de a face politica asumat impreuna inseamna optiuni cinstite, la vedere, cu argumente cinstite". 

El a mentionat ca in acest caz spera ca este vorba despre "un accident si ca lucrurile vor reveni la normal". 

"Dar nu poti incerca sa faci niste lucruri fara sa-ti asumi responsabilitatea. Daca Victor Ponta macar ne-ar fi cerut in USL: vreau sa facem acest proiect, ca premier pledez pentru el (...) Tocmai asta e problema mea ca parlamentar, inseamna ca nu esti sigur, ca acolo sunt niste mari necunoscute, niste riscuri prea mari si ne ascunzi...", a afirmat Antonescu, intr-un interviu la "Adevarul", transmite Mediafax.

El a fost intrebat daca in situatia in care Guvernul va emite o hotarare si isi asuma proiectul Rosia Montana va fi tot impotriva. 

"Daca si-l asumau ca Guvern sau daca si-l asuma maine ca Guvern, nu stiu ce fac, retrag proiectul (...) Vor explica inca o daca cum premierul a inceput aseara, isi vor asuma raspunderea, sigur si ministrii liberali vor fi in situatia de a veni la partid si de a raspunde la toate intrebarile pe care le punem noi, opinia publica. Daca ei ca membri ai Cabinetului, in care aveam incredere, cum avem si in premier, asumau chestiunea asta, nu depunea nimeni motiune de cenzura si nici nu rupea Guvernul. Dar in momentul in care nu ti-ai asumat aceasta raspundere, eu nu mai am nicio garantie si atunci argumentele de a fi rezervat si de a nu putea cautiona acest proiect prevaleaza", a mai sustinut liderul PNL.

Antonescu a afirmat ca premierul Victor Ponta a "fentat" discutia despre exproprierile de la Rosia Montana, unde criticile au fost legat de cedarea de catre statul roman a drepturilor de expropriere catre o companie privata. 

"Este chiar inacceptabil ca o companie privata sa vina sa faca exproprieri in Romania. Nu, exproprieri le face statul roman, indiferent ce acord de asociere are cu altii (...) Faptul ca dreptul de expropriere era concesionat, ca sa spunem asa, unor privati, iar premierul aseara ne-a vorbit despre dreptul de expropriere in general, ceea ce e o alta chestiune", a subliniat Antonescu. 

Intrebat cum vede rezolvarea subiectului legat de proiectul Rosia Montana, liberalul a raspuns ca fie Guvernul face o noua discutie si isi da acordul de mediu si se retrage proiectul din Parlament, fie continua discutia in Parlament, unde la un moment dat "premierul va trebui sa-si faca pledoaria". 

"Daca va alege sa faca o pledoarie pentru proiect, cum a facut-o deja, a carei concluzie sa fie: a fost exceptional, dar eu nu-l votez, pentru ca am promis acasa, la Bruxelles, e alegerea domniei sale. Ca prieten politic il sfatuiesc sa nu o faca. Asa ceva nu se poate sustine (...) Cineva trebuie sa asume sustinerea acestui proiect. Proiectul nu poate fi aruncat de catre un premier care il initiaza, care voteaza contra lui si care dupa aceea este asumat asa de unii din Parlament", a afirmat presedintele PNL. 

"Eu cred ca premierul vrea tare acest proiect, dar nu asuma raspunderea", a mai adaugat liderul PNL.