Traian Basescu: Parlamentul trebuie sa dezbata si sa decida in legatura cu inceperea exploatarilor de la Rosia Montana
Aceasta este parerea presedintelui Traian Basescu, care a anuntat in urma cu putin timp ca nu a decis organizarea unui referendum national pe aceasta tema
In Romania, continua discutiile aprinse pe marginea proiectului ''Rosia Montana''. In timp ce contestatarii sunt decisi sa isi continue protestele de strada, autoritatile locale, care sustin aceasta investitie straina, au explicat din nou care ar fi beneficiile din punctul lor de vedere.
Aproximativ o mie de persoane au protestat luni seara in Bucuresti, in jurul fantanii de la Arhitectura. Cei care se opun proiectului Rosia Montana au scandat diverse lozinci si au fluturat steaguri tricolore. Apoi 200 dintre protestatari au plecat spre Bulevardul Regina Elisabeta, pe care in scurt timp l-au blocat. S-au asezat direct pe sosea si au fost extrem de pasnici.
"Uniti salvam Rosia Montana"
"Acesta este un mesaj social. Daca reusim in acest protest ne salvam demnitatea."
De cealalta parte, autoritatile din Rosia Montana au tinut sa-si arate din nou sustinerea fata de proiect. Primarul localitatii spune ca o eventuala retragere a investitorului strain ar duce la o crestere a somajului in zona catre 70%. In plus, potrivit acestuia, investitorul va rezolva problemele de mediu prin reimpadurirea a o mie de hectare de teren si prin redarea in circuitul agricol a altor 800 de hectare.
Eugen Furdui, primar Rosia Montana: "Acest proiect, daca se va implementa la Rosia Montana, va rezolva in primul rand problema sociala, adica locurile de munca. Daca respecta legislatia romana si europeana, problemele de mediu la Rosia Montana nu vor mai fi".
Protestatar: "Sa asculte si parerea multimii, macar atat, sa asculte si parerea multimii. Sa fie inscris in patrimoniul UNESCO ar fi o solutie".
Contestatarii proiectului si-au dat din nou intalnire miercuri seara in centrul Capitalei.