"Ordinul este legat de faptul ca cei de la Rosia Montana, ma rog, compania, din 1998, dar mai ales din 2005, de cand a venit Traian Basescu presedinte, au avut asigurari ferme din partea presedintelui ca proiectul se va face, si, sigur, exista contracte, exista avize, acum, daca nu se face, in mod cert vor cere despagubiri. Cat vor cere si ce se va intampla nu stiu sa va spun. Repet, banii publici sunt tot de la cetatenii acestei tari", a spus premierul Ponta.

Prim-ministrul din acea perioada, Calin Popescu Tariceanu nu a raspuns la telefon pentru a oferi lamuriri.

Saptamana trecuta insa, premierul vorbea despre despagubiri uriase de cel putin doua miliarde de dolari. Imediat dupa anuntul de blocare a proiectului de exploatare miniera a aurului de la Rosia Montana, compania Gabriel Resources a dat replica:

"Gabriel incearca sa obtina rapid confirmari privind declaratiile facute si clarificari asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Rosia Montana. Daca propunerea legislativa este respinsa, compania va evalua toate variantele de actiune disponibile, inclusiv notificarea formala a intentiei de a initia un litigiu ca urmare a multiplelor incalcari ale tratatelor interntionale referitoare la investitii", a precizat Purtatorul de cuvant al GR, Bobby Morse.

Cei de la Gabriel Resources vor sa-si recupereze investitiile facute in acest proiect in Romania. Ministrul Justititiei nu a raspuns daca statul e pregatita sa plateasca despagubiri firmei canadiene.

Gabriel Resources ar putea apela la instanta daca proiectul Rosia Montana e respins

Gabriel Resources va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta, potrivit Mediafax.

Gabriel Resources a luat nota de declaratiile premierului Victor Ponta si ale altor ministri din Guvernul Romaniei, aparute in presa luni, potrivit carora proiectul de lege privind proiectul Rosia Montana urmeaza sa fie respins inainte de a fi dezbatut de cele doua Camere ale Parlamentului, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene.

Fara a lua in calcul ca Guvernul a aprobat proiectul de lege in sedinta din 27 august, iar sondajele recente arata sustinere in Romania pentru continuarea proiectului, pare ca Executivul a instituit proceduri de urgenta pentru a opri orice dezbatere in Parlament, noteaza Gabriel Resources.

"Gabriel incearca sa obtina rapid confirmari privind decalratiile facute si clarificari asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Rosia Montana. Daca propunerea legislativa este respinsa, compania va evalua toate variantele de actiune disponibile, inclusiv notificarea formala a intentiei de a initia un litigiu ca urmare a multiplelor incalcari ale tratatelor interntionale referitoare la investitii", se arata in comunicat.

Compania a recomandat, in comunicat, precautie investitorilor care tranzactioneaza actiunile Gabriel Resources pana la o noua notificare.

Actiunile Gabriel Resources, la minimul ultimilor 14 ani

Actiunile Gabriel Resources au inchis luni la Toronto in scadere cu 54%, la 68 de centi canadieni (65 centi SUA), cel mai slab nivel la final de sedinta din 1999, dupa ce premierul Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera, potrivit Mediafax.

Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva. Titlurile Gabriel Resources s-au prabusit cu pana la 70% in cursul sedintei bursiere de luni, atingand un minim de 41 centi canadieni (39 centi SUA).

Volumul de actiuni Gabriel Resources tranzactionat luni a fost de peste 12,5 milioane, fata de cateva sute de mii intr-o sesiune obisnuita. Principalul indice al bursei din Canada a inchis luni in urcare cu 0,3%.

La inchiderea sedintei de luni, Gabriel Resources avea o capitalizare de piata de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA). Actiunile au deschis sedinta de luni la 1,11 dolari canadieni, compania recomandand prudenta. Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.