Ativ Q are un ecran de 13,3 inci (sau 33,8 centrimetri) si dispune de un stylus si de o tastatura ce poate fi desfasurata pentru tastat sau se poate comporta asemenea unui stand. Dar cel mai important lucru este ca utilizatorii pot comuta intre cele doua sisteme de operare.

Asus a anuntat recent propria tableta-laptop, care foloseste atat sistemul Microsof, cat si pe cel de la Google, iar analistii spun ca acest trend urmeaza a fi preluat si de alte firme din domeniu.

Este foarte eficient din punct de vedere al costurilor pentru producatorii care doresc sa ofere plus valoare, intr-un moment in care este foarte greu sa mai gasesti diferente intre produse. Te poti folosi si de solutiile oferite de Windows, cum ar fi aplicatiile Office sau alte programe, dar si de aplicatiile sistemului mobil de la Google. Este urmatorul pas logic”, spune Chris Green, analist tehnologic la Davies Murphy Group.

Tableta foloseste un chip Haswell de la Intel iar Samsung spune ca durata de viata a bateriei este de pana la noua ore. In plus, reprezentantii companiei dau asigurari ca ecranul este realizat in asa fel incat sa asigure o buna vizibilitate si la lumina zilei.

Tot la conferinta din Londra, sud-coreenii au dezvaluit si Ativ Tab 3, despre care spun ca este cea mai subtire tableta din lume pe care se poate rula versiunea completa de Windows 8. Printre restul anunturilor facute se numara aparitia catorva modele de PC-uri, dar si Galaxy NX, o camera foto ale carei lentile pot fi schimbate, foloseste sistemul Android si suporta transferuri de date 4G.

Samsung incearca astfel sa produca un dispozitiv care sa ofere imagini de mai buna calitate decat un smartphone obisnuit, dar care sa permita utilizatorilor sa isi editeze creatiile foto si video cu ajutorul aplicatiilor dedicate, pentru a le putea urca apoi pe internet. In aceeasi linie de productie se mai gaseste un aparat foto care dispune de un zoom optic de 10x.

Camera Galaxy NX arata impresionant si este mai probabil sa fie pe placul fotografilor profesionisti, decat modelul S4 Zoom, care arata mai degraba ca un smartphone butucanos, din cauza lentilelor de pe spate”, spune Graeme Neill, editor la Mobile Today.

Principala diferenta dintre Samsung si Apple este numarul de produse pe care sud-coreenii il aduc pe piata. Chiar sunt hotarati sa faca un smartphone, o tableta, o camera foto sau un laptop pentru fiecare, de la cei care vor produse de top, pana la cei cu un buget limitat”, adauga Neill.

Lansarile vin intr-un moment cheie, dupa ce actiunile Samsung Electronics au scazut cu aproape 14% in doua saptamani, in urma diminuarii prognozelor de crestere facute de anumite banci pentru compania din Coreea de Sud. Motivul ar fi ca varful de lance al brandului, smartphone-ul Galaxy S4, ar putea avea vanzari mai mici decat cele estimate initial, in timp ce producatorii din China incep sa devina niste concurenti tot mai seriosi.