Sesizarea face parte dintr-o campanie de a determina UE sa amendeze sau sa schimbe comportamentul Google, proprietarul celui mai mare motor de cautare online din lume.

UE ar trebui sa investigheze "comportamentul inselator al Google pentru blocarea concurentei" pe piata dispozitivelor mobile, cu scopul "de a-si consolida controlul asupra datelor de pe internet ale consumatorilor".

"Google isi folosesste sistemul de operare Android pe post de «cal troian» cu scopul de a-si pacali partenerii, de a monopoliza piata dispozitivelor mobile si de a controla datele consumatorilor. Esecul de a lua masuri va face incuraja Google sa repete abuzurile de pozitie dominanta, in contextul orientarii tot mai puternice a utilizatorilor catre platforme mobile dominate de Android", a afirmat un avocat al FairSearch.

UE investigheaza deja operatiunile de cautare online ale Google, iar rivalii companiei au transmis aproape saptamanal autoritatilor europene sesizari.

Potrivit FairSearch, Android a fost folosit ca sistem de operare pentru 70% din smartphone-urile livrate anul trecut. Google domina piata de publicitate online pe dispozitive mobile, cu o cota de 96%, arata date eMarketer, citate de FairSearch.