Aveti smartphone cu sistem de operare Android? 5 semne ca telefonul este virusat
Virusii de Android inregistreaza o rata de crestere importanta de la o luna la alta si devin din ce in ce mai greu de detectat pentru utilizatorii de smartphone obisnuiti, care nu sunt suficient de atenti la securitatea telefonului.
Desi atacatorii depun un efort din ce in ce mai mare pentru a ramane nedetectati exista insa cateva semne care tradeaza un telefon infectat, potrivit specialistilor de la Bitdefender.
Versiunile de Android cele mai expuse la infectii cu virusi sunt cele comune: Gingerbread, Ice Cream Sandwich si Jelly Bean.
Circa 87% dintre utilizatorii de Android expusi la virusi folosesc una dintre aceste versiuni, arata datele Android Developer Dashboard.
1. Facturi telefonice mai mari
Foarte adesea virusii de Android ce infecteaza terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxa. Efectele se vad imediat in facturile telefonice, insa unii dintre virusii de tip troian actioneaza ceva mai discret. Ei pot trimite cate un mesaj o data pe luna pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat dupa o lovitura de proportii in bugetul utilizatorului.
2. Trafic de date crescut
Virusii care transfera date catre terti pot fi detectati daca studiati factura aferenta planului de date. Pot aparea astfel varfuri de download si upload ce indica faptul ca cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limita va puteti da seama rapid daca terminalul este infectat cu un virus care va fura date.
3. Bateria se consuma rapid
Daca nu instaleaza foarte multe aplicatii si nu desfasoara alte actiuni ce consuma rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android stiu, in general, cam care e durata de viata a acesteia. Unii virusi se pot da de gol prin faptul ca genereaza un consum neobisnuit de ridicat al bateriei.
4. Scaderea performantei terminalului
In functie de specificatiile tehnice ale terminalului, infectia cu virusi poate cauza serioase probleme in ceea ce priveste performanta, intrucat acestia vor incerca sa citeasca, sa scrie sau sa redirectioneze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveala prezenta virusilor activi pe telefon.
5. Apeluri intrerupte
Virusii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile intrerupte sau alte interferente neobisnuite pot scoate la iveala existenta unor aplicatii periculoase. Daca observati ca serviciul nu functioneaza cum trebuie, contactati operatorul si verificati daca intreruperile au la baza probleme aparute in retea. Daca raspunsul este negativ atunci e posibil ca cineva sa incerce sa va intercepteze convorbirile.
Cum va pastrati terminalul in siguranta
O metoda sigura si simpla de a va proteja telefonul mobil de virusi este instalarea unui software de securitate de top pentru mobil. Virusii de Android pot aduce pagube importante astfel ca antivirusul ar trebui sa fie o prioritate pentru orice utilizator.
De asemenea, cititi cu atentie permisiunile pe care le acordati aplicatiilor de Android pe care le instalati pe terminal; multe dintre ele solicita accesul la informatii confidentiale si cer mai multe date decat ar avea nevoie pentru functionare.