Deocamdata, Tizen va concura cu un alt sistem open source nou intrat pe piata, Firefox OS, precum si cu Windows Phone al Microsoft si un sistem de operare modernizat al BlackBerry.

Tizen este sustinut de numerosi operatori de telefonie mobila, care vor un concurent serios pentru sistemele Google si Apple.

Samsung Electronics a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial in mare parte datorita adoptarii Android, dar este si un sustinator puternic al Tizen.

Un purtator de cuvant al companiei sud-coreene a declarat marti ca Samsung renunta la propriul sistem Bada in favoarea Tizen. Samsung va continua insa sa fabrice telefoane pentru sistemul Android.

Yves Maitre, director la Orange, a declarat la Mobile World Congress ca operatorul va lansa telefoane cu sistemul Tizen in Franta in acest an, iar in tarile in dezvoltare in 2014. Intre sustinatorii Tizel se afla si Sprint Nestel, Intel si Huawei Technologies.

Telefoanele cu sistem Tizel vor functiona si vor arata aproape la fel cu cele cu sistem Android, cu exceptia faptului ca iconitele aplicatiilor vor fi rotunde si nu patrate.

Firefox OS, prezentat duminica la Barcelona, are la randul sau iconite rotunde, iar telefoane dotate cu acest sistem vor fi lansate in acest an.

Firefox si Tizen sunt sisteme open source, sustinute de organizatii non-profit, si pot fi personalizate, astfel ca operatorii de telefonie pot controla modul de functionare al acestora pe telefoanele comercializate. Apple in schimb detine controlul total asupra functionarii sistemului iOS pe iPhone-uri.

Ideea de a crea un sistem de operare open source nu este noua. Android este un sistem open source creat de Google. Totusi, niciun sistem open-source controlat de organizatii non-profit nu a avut succes.

Sistemul Tizen se bazeaza pe alte doua variante esuate, MeeGo si LiMo. Tizen Association a anuntat ca telefoanele cu acest sistem vor fi lansate concomitent cu mii de aplicatii.