Producatorul de componente IT Zebra, cu afaceri de 1 miliard de dolari in 2013 si 2.600 de angajati, a achizitionat concurentul sau mai mare, Motorola Enterprise, ce numara 4.500 de salariati, iar anul trecut a raportat venituri de 2,7 miliarde de dolari. In plus, cumparatorul a platit cash mare parte din suma.

Cum este insa posibil ca o firma mica sa cumpere un gigant? De ani de zile, CEO-ul Zebra purta discutii cu seful Motorola Solutions in vederea unei eventuale achizitii. In urma cu noua luni, Motorola lansa in piata zvonuri privind o vanzare a diviziei Enterprise, in special pentru business-ul retelei wireless. Au urmat runde de negocieri cu mai multi potentiali cumparatori, printre care si Zebra.

In urma intelegerii, Zebra a preluat divizia Enterprise a Motorola si va avea curand peste 7.000 de angajati in 85 de tari, care vor produce componente IT pentru 95% din firmele ce apar, anual, in topul Fortune 500, potrivit Business Insider.

In 2011, dupa pierderi masive, Motorola si-a divizat afacerile in Motorola Solutions si Motorola Mobility. Divizia de smartphone-uri (Solutions) a fost vanduta catre Google pentru 12,5 miliarde de dolari. In ianuarie 2014, Google a vandut insa compania producatorului chinez Lenovo pentru doar 2,9 miliarde de dolari.

In prezent, dupa vanzarea Enterprise, Motorola Solutions, ce a produs 6 miliarde de dolari anul trecut, a ramas doar cu o divizie de radio-uri, o retea de internet si echipamente de comunicatii guvernamentale.