Executivul UE a trimis Motorola Mobility o plangere antitrust in acest sens. 

"Companiile ar trebui sa isi foloseasca timpul inovand si concurand in baza meritelor produselor oferite, nu folosind incorect drepturile de proprietate intelectuala in scopul de a tine in loc concurenta, in detrimentul inovatiei si al dreptului de a alege al cumparatorului", a declarat luni comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia. 

UE incearca sa elimine abuzurile legate de drepturile de proprietate intelectuala, in conditiile in care Motorola Mobility, Microsoft, Apple si Samsung Electronics obtin victorii comerciale prin hotarari judecatoresti divergente, in intreaga lume. 

Anul trecut, Almunia a trimis Samsung o plangere oficiala, legata de maniera in care compania se foloseste de patente, si are in vedere stabilirea unor reguli care sa impiedice companiile sa se foloseasca incorect de inventii, in detrimentul concurentei. 

Comisia Europeana a deschis anul trecut o investigatie oficiala impotriva Motorola Mobility, care fabrica smartphone-uri cu soft Android, in urma unor reclamatii ale Microsoft si Apple. Cele doua companii acuza Motorola Mobility ca vrea sa obtina interdictii judecatoresti de utilizare a patentelor pe care le considera esentiale pentru fabricarea de produse conform standardelor si pentru care vrea sa acorde licente "in termeni corecti, rezonabili si nediscriminatorii". 

Anuntul de luni al Comisiei se refera la un litigiu al Motorola Mobility cu Apple in Germania, dar institutia va continua o investigatie referitoare la produsele Microsoft, a precizat Jonathan Todd, purtator de cuvant al CE.  Dupa ce primesc obiectiile CE, companiile se pot apara in scris sau in timpul unei audieri inainte ca autoritatea antitrust sa impuna amenzi. 

Un acord cu UE permite evitarea amenzilor si o decizie privind incalcarea reglementarilor antitrust. Companiile pot fi amendate cu 10% din veniturile anuale, daca incalca termenii acordului cu Comisia Europeana.