Aceasta noua achizitie vine dupa ce alte doua publicatii importante - Boston Globe si Newsweek, au anuntat schimbarea proprietarilor in ultimele zile.

Oficialii The Washington Post Company au anuntat luni ca au ajuns la o intelegere cu Jeff Bezos pentru a-i vinde principalul titlu din portofoliul companiei care este controlata de mai multe generatii de catre familia Graham.

Jeff Bezos, ale carui investitii l-au transformat intr-unul dintre cei mai bogati oameni din lume, va plati 250 de milioane de dolari cash pentru cotidianul The Washington Post si pentru publicatiile afiliate acestuia.

Grupul Amazon nu va avea niciun rol in aceasta tranzactie. Jeff Bezos va cumpara in nume personal publicatia The Washington Post si va deveni unicul proprietar al acestui cotidian in momentul in care tranzactia va fi finalizata, lucru estimat sa se intample in aproximativ 60 de zile.

Bezos, de 49 de ani, care se potriveste perfect profilului clasic al detinatorilor de publicatii - bogat, activ din punct de vedere politic, cu vederi liberale si un sustinator fervent al casatoriilor gay, a ajuns in etapa a doua a carierei sale, dupa ce in prima etapa a strans o avere considerabila, comenteaza publicatia britanica.

Citeste si: Uimitoarea viata a lui Jeff Bezon, omul care le-a incercat pe toate. De la zootehnie, McDonald’s, aeronautica si Wall Street, la Amazon. com, afacerea care l-a facut miliardar

Potrivit Bloomberg, averea sa care include actiuni la Amazon, investitii private si alte companii pe care le detine, se ridica la 22 de miliarde de dolari.

Ziarul a fost detinut de familia Graham timp de 80 de ani.

Ultimii ani plini de schimbari in industria mass media ne-au facut sa ne intrebam daca nu cumva putem gasi pe cineva care sa se ocupe mai bine de Post”, a declarat directorul executiv al ziarului, Donald Graham. „Jeff Bezos, care si-a dovedit de-a lungul anilor geniul in ceea ce priveste afacerile si tehnologia, este cel mai bun proprietar pe care ziarul il putea avea”, a continuat Graham.

The Post Co. va primi o noua denumire, care nu a fost inca stabilita si va continua sa fie tranzactionata la bursa, insa fara a mai include in portofoliul sau cotidianul.

The Washington Post este una dintre cele mai influente publicatii americane de zeci de ani, perioada in care a avut o influenta puternica asupra vietii politice din SUA.

Publicatia a devenit una de referinta in Statele Unite in anii ‘70 cand, in urma unei investigatii jurnalistice aprofundate care a scos la iveala afaceri ilegale din campania electrorala, preseditele de atunci al SUA, Richard Nixon, si-a dat demisia in 1974. Cazul a fost denumit „Afacerea Watergate”, iar reporterii Bob Woodward si Carl Bernstein, care au facut ancheta, au primit ulterior premiul Pulitzer.

Publicatia americana The Washington Post, care s-a confruntat in ultimii ani cu o scadere a veniturilor, a anuntat, in luna martie, ca va introduce plata pentru o parte a continuturilor sale online, la mijlocul acestui an, anumite detalii ale acestui demers nefiind inca finalizate, dupa cum anunta la momentul respectiv AFP.

Potrivit sursei citate, in luna februarie, cotidianul a anuntat ca tirajul zilnic a scazut cu 8,6% in 2012, atingand o medie de 471.800 de exemplare, in timp ce tirajul duminical s-a diminuat cu 6,2%, la 687.200 de exemplare.

Veniturile publicatiei au scazut cu 7% anul trecut, la 581,7 milioane de dolari, fata de 622,5 milioane de dolari in 2011. Incasarile din publicitate au scazut cu 14%, la 228,2 milioane de dolari, fata de 264,5 milioane in 2011.

The Washington Post Company este o companie de media americana care detine, printre altele, publicatiile The Washington Post, The Herald - Everett, Express, El Tiempo Latino, The Gazette, dar si Greater Washington Publishing si Washington Post Writers Group. Compania a detinut si revista Newsweek, pe care a vandut-o in 2010, dupa ani in care aceasta a inregistrat pierderi financiare.