Prezent in Topul 400 al celor mai bogati oameni de afaceri din China, Chen Guangbiao avea o avere personala estimata la 740 milioane de dolari in 2012. A devenit foarte cunoscut in ultima perioada datorita donatiilor consistente pe care le-a facut unor organizatii de caritate foarte cunoscute - o activitate pe care el a denumit-o "filantropie stralucitoare". 

Businessinsider.com a analizat cartea de vizita a chinezului, unul dintre numeroasele materiale promotionale pe care Chen Guangbiao le-a oferit jurnalistilor americani.

Adam Taylor, autorul articolului, spune ca nu este prea sigur de felul in care miliardarul a obtinut toate acele titluri, insa CV-ul omului de afaceri este totusi unul impresionant. 

Printre calitatile mentionate in document apar sintagme precum "cea mai influenta persoana din China", "cel mai proeminent filantrop din China", "lider moral al Chinei", "erou al operatiunilor de salvare a persoanelor afectate de seismele din China", "cel mai cunoscut si mai iubit model de urmat chinez", "membru in Top 10 al celor mai onorabili voluntari din China", "cel mai carismatic filantrop din China", "avocat de top al protejarii mediului inconjurator din China contra emisiilor de carbon" si "cel mai de frunte expert din China in domeniul demolarilor si a protejarii mediului inconjurator". 

In ultima vreme, presa a scris ca Chen Guangbiao este interesat de preluarea The New York Times, principalul cotidian american, care este in prezent detinut de familia Sulzberger prin intermediul The Times Company.  Luni, acesta a reconfirmat intentia:

"Vreau sa cumpar The New York Times, va rog sa nu credeti ca este o gluma ceea ce spun", a scris Chen Guangbiao, intr-un editorial publicat in cotidianul chinez Global Times. 

Daca va reusi sa isi indeplineasca dorinta, Chen Guangbiao a afirmat ca se angajeaza sa faca reformele necesare astfel incat sa sporeasca autenticitatea si obiectivitatea materialelor publicate de acest cotidian, sa intareasca influenta si credibilitatea publicatiei. 

In opinia sa, in prezent, este "foarte dificil" pentru The New York Times sa acopere obiectiv ce se intampla in China.  

The New York Times a publicat in 2012 o ancheta in care prezenta imensa avere a familiei premierului chinez de la momentul respectiv, Wen Jiabao. Ulterior, site-ul The New York Times a fost blocat in China, iar mai multor jurnalisti ai publicatiei le-au fost refuzate vizele de intrare pe teritoriul acestei tari. 

The New York Times a fost un trofeu ravnit si de alti oameni cu foarte multi bani, printre care Michael Bloomberg, primarul orasului New York si fondator al agentiei de informatii financiare Bloomberg, dar si Donald Trump.

Speculatiile privind vanzarea The New York Times au aparut dupa ce a fost facut public anuntul ca Jeff Bezos, fondatorul si directorul executiv al Amazon, va cumpara in nume personal, pentru o suma de 250 de milioane de dolari, cotidianul The Washington Post, de la familia Graham, care detinea aceasta publicatie de patru generatii. 

Dupa aceasta tranzactie, Sulzberger a ramas singura familie care detine controlul asupra unei publicatii americane majore.  "Cauta familia noastra un cumparator pentru The Times? Raspunsul este nu", a spus la momentul respectiv Arthur Sulzberger Jr.

Zvonuri privind vanzarea The New York Times au aparut si in contextul in care Times Company a anuntat, la inceputul lui august 2013, ca va vinde publicatia The Boston Globe, pentru o suma de 70 milioane de dolari omului de afaceri John W. Henry, proprietarul clubului de fotbal Liverpool. 

The New York Times  a fost infiintat la New York, in 1851, an de cand publicatia a aparut fara intrerupere. 

The Times Company este o companie internationala de media, care detine, printre altele, titlurile The New York Times, The International Herald Tribune si NYTimes.com. 

Presedintele grupului este Arthur Ochs Sulzberger Jr., a carui familie detine controlul publicatiei The New York Times din 1896. 

Grupul de presa Times Co. a anuntat, in ianuarie 2010, ca va introduce la inceputul lui 2011 o taxa pentru cei care doresc sa acceseze continuturile publicate pe nytimes.com. Astfel, cititorii site-ului NYTimes.com au avut acces gratuit la 10 articole pe luna.

In iunie 2013, The New York Times a anuntat ca va limita si mai mult accesul la continutul sau online neplatit, doar 3 articole pe zi putand fi citite gratuit de cei care le acceseaza de pe dispozitive mobile, dupa cum a relatat la momentul respectiv huffingtonpost.com. Noul sistem a incerput sa produca efecte din 27 iunie 2013 si a fost aplicat dispozitivelor mobile care folosesc mai multe sisteme de operare, intre care si iOS si Android.