Irina Radu, numita interimar la sefia TVR, dupa ce conducerea a fost demisa. Raportul de activitate pe 2014 al SRTV, respins de Parlament
Directorul de programe al TVR, Irina Radu, a fost numita de catre Parlament in functia de director interimar al SRTV.
Presedintele Comisiei de cultura a Senatului, Georgica Severin, a precizat ca directorul interimar va conduce TVR pana la numirea unui nou consiliu de administratie, care va propune un nou presedinte-director general. Mandatul nu poate fi mai mare de sase luni.
Irina Radu este audiata de Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.
Fostul presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune Stelian Tanase a sustinut, miercuri, ca, in ultimii 10 ani, Parlamentul si guvernele care s-au succedat au luat hotarari care au dezavantajat "grav" televiziunea romana.
El a afirmat ca situatia este atat de grava incat masurile care ar trebui adoptate pentru redresarea acesteia nu mai sunt la indemana managerului SRTV, ci a Guvernului.
"In acest moment, situatia televiziunii, cum v-am declarat si acum un an si jumatate, nu mai este la indemana managerilor. Situatia este atat de grava, lucru despre care in mai multe rapoarte catre Guvern si catre Parlament am facut vorbire, incat se poate rezolva numai printr-un sir de masuri. Nu exista o singura masura care sa salveze televiziunea. Un Guvern trebuie sa si le asume", a explicat Tanase.
El a mentionat ca, potrivit Legii 41/1994, televiziunea romana este sub control politic, prin desemnarea Consiliului de Administratie si chiar a presedintelui-director general.
"Aceasta situatie trebuie sa se schimbe. Am asistat intr-un an si jumatate la nenumarate actiuni de imixtiune in politica editoriala a televiziunii, care, uneori, au avut impact negativ asupra audientelor si asupra situatiei economice a televiziunii", a adaugat Tanase.
El a explicat situatia financiara a televiziunii publice.
"Am venit la televiziunea romana mostenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. In 2006, SRTV a avut pierderi de 17 milioane de lei ca efect al introducerii TVA. In 2008, 53 milioane de lei. In 2011, 160 milioane de lei. Asta numai datorita introducerii TVA si as putea sa enumar foarte multe masuri care au ruinat televiziunea romana pe care nu le-au luat directorii televiziunii, carora vreau sa le fac un elogiu pentru activitatea lor, asa cum vreau sa le urez succes celui care imi va succeda. In 2013 a aparut un memorandum in urma colapsului televiziunii. Atunci pe semnatura televiziunii si a Guvernului s-au hotarat mai multe masuri si s-a trecut la o restructurare. Una dintre masuri era indexarea taxei. Pe baza acestei promisiuni a Guvernului, s-a luat un credit sindicalizat de milioane. Masura propusa nu a fost dusa la indeplinire. (...) Datoriile istorice nu au putut fi platite nici in acest an sub mandatul meu", a mentionat Tanase.
Potrivit lui, SRTV a facut propuneri cu privire la masuri pe care Guvernul trebuia sa le ia si Parlamentul sa le aprobe - indexarea taxei tv, amnistia fiscala, stergerea datoriilor, schimbarea regimului publicitatii la televiziunea romana, reesalonarea datoriilor.
"Nu am reusit sa obtinem nici una din aceste masuri. Prin Ordonanta 8/2013 si decizia CCR 448/2013 s-a decis limitarea segmentului platitorilor de taxa pentru persoane juridice, ceea ce a provocat daune in continuare si mai mari. Ordonanta 25/2013, care a schimbat regulile in domeniul publicitatii, a provocat de asemenea pierderi pentru TVR. Va spun acest lucru, pentru ca, daca ne uitam la spiritul raportului (Comisiilor de cultura ale Parlamentului - n.r.), rezulta ca nu ne-am preocupat si datoriile au crescut. Au crescut in lipsa unui cadru legislativ si a unor hotarari absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuit sa le ia si, din pacate, nu le-a luat", a completat Tanase.
Raportul de activitate pe anul 2014 si contul de executie ale SRTV au fost respinse de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului cu 115 voturi "pentru", 222 voturi "impotriva".