Totodata, anul trecut, SRTv a avut cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei. 

De asemenea, datoriile totale ale TVR erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat, a anuntat Camelia Patru, coordonatorul cu atributii de director al Departamentului Economic al SRTv.

Potrivit acesteia, din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezinta obligatiile efective catre bugetul de stat, iar restul sumei este reprezentata de penalitati si majorari. 

Pierderile TVR au fost cauzate de penalitati de 63 de milioane de lei (dintre care 61,6 milioane de lei la ANAF), provizioane - 49,3 milioane de lei (dintre care 41 de milioane de lei taxa TV neincasata in perioada 2003 - 2009).

Totodata, potrivit reprezentantilor TVR, in anul 2014, 30% din taxa TV incasata s-a intors la bugetul de stat.  Potrivit reprezentantilor TVR, pierderea a fost cauzata si de obligatiile fiscale curente, TVA si taxe locale ale TVR - 104,3 milioane de lei si obligatiile catre Centrul National al Cinematografiei si catre producatori de filme romanesti - 22,6 milioane de lei.

In 2014, SRTv a achitat la termen obligatiile curente la bugetul statului, conform reprezentantilor TVR. 

In 2014, TVR a facut eforturi de reducere a cheltuielilor programelor difuzate de TVR 1 si TVR 2. De exemplu, costurile de productie pentru programele TVR au scazut in 2014 la aproximativ 20 de milioane de lei, fata de circa 30 de milioane de lei in 2013, in timp ce pentru achizitia de filme a fost cheltuita o suma mai mica de 10 milioane de lei anul trecut, comparativ cu peste 10 milioane de lei in 2013. In schimb, costurile pentru achizitiile de drepturi sportive au crescut in 2014 la aproape 50 de milioane de lei, fata de circa 10 milioane de lei in 2013. 

Cheltuielile cu personalul reprezinta 25,42% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR si au fost, in 2014, cu 14,74% mai mici fata de anul 2013. Totodata, cheltuielile cu colaboratorii au fost, anul trecut, cu 15,49% mai mici fata de 2013.

Pe de alta parte, SRTv avea, in 2013, un profit de circa 2,5 milioane de lei, insa datoriile istorice ale Televiziunii Romane se ridicau la aproximativ 800 de milioane de lei, dupa cum a anuntat Stelian Tanase, la momentul respectiv.

Sansele de a difuza Euro 2016 sunt mici, iar Eurovision este in pericol 

Televiziunea Romana are datorii catre European Broadcasting Union (EBU) de 15,3 milioane de euro, fapt pentru care sansele ca TVR sa difuzeze Campionatul European de fotbal din 2016 sunt mici, iar transmisia concursului Eurovision este, de asemenea, in pericol.  Aceste informatii au fost facute publice de Stelian Tanase, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune.

Din cele 15,3 milioane de euro, datoria pe care TVR o avea la EBU la data de 2 aprilie, 82% reprezinta licentele pentru transmisii sportive si cheltuielile tehnice aferente. 

Stelian Tanase a precizat ca TVR incearca, chiar si "in ceasul al 12-lea", sa gaseasca o solutie pentru a putea achizitiona un pachet de 23 de partide din Euro 2016, inclusiv meciurile echipei Romaniei. Pe de alta parte, reprezentantii Telekom Romania au anuntat, saptamana trecuta, ca Dolce Sport este singura televiziune din Romania care va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competitii fotbalistice din Europa, iar 28 de partide vor fi putea fi vizionate exclusiv pe canalele Dolce Sport. 

Stelian Tanase a spus, luni, ca TVR a facut mai multe demersuri, in mod repetat, atat la Guvern, cat si la EBU pentru a nu se ajunge la situatia in care Televiziunea Romana sa nu poata difuza meciurile de la Euro 2016, avand in vedere si situatia financiara dificila in care se gaseste televiziunea publica. 

 "Marea noastra problema in legatura cu EBU, cu campionatul european de fotbal, cu Eurovision, cu celelalte competitii este datoria istorica pe care TVR o are, desi sub mandatul meu, in anul trecut, am reusit sa reducem substantial cheltuielile, am reusit sa platim toate cheltuielile la zi, de pilda fata de ANAF (..) Ceea ce ne trage in jos este datoria istorica, care a inceput sa se formeze din 2005, odata cu introducerea TVA-ului la licente si programe", a spus Tanase.