Iti aduci aminte sau ai citit cu siguranta de tragedia de la Cernobil, in care au murit sute de oameni si alte mii de localnici au avut de infruntat repercusiunile dezastrului radioactiv.

Acum zona este sinistra, cu case darapanate, cu copaci uscati si cu cativa localnici imbatraniti inainte de vreme.

Cu siguranta nu este un peisaj pe care ai vrea sa-l vezi in vacanta, decat doar daca te intereseaza fenomenul sau ai vreo pasiune sinistra pentru locuri moarte din toate punctele de vedere.

Chiar si asa, iti va fi greu sa patrunzi acolo, pentru ca zona este inca interzisa turistilor din cauza nivelului ridicat al radiatiilor.

Acesta este doar unul dintre exemplele date de cei de la Listverse.com, care mai pun in clasament Insula Serpilor, din Brazilia, vulcanii noroiosi, din Azerbaidjan, Soseaua Mortii, din Bolivia, sau mina de azbest din Canada.

1. Ilha de Queimada Grande (Insula Serpilor), Brazilia


Pe coasta Braziliei, la sud de Sao Paolo se afla Ilha de Queimada Grande, insula neatinsa inca de cercetatori si asta dintr-un motiv foarte intemeiat. Oamenii de stiinta estimeaza ca pe insula traiesc intre 2 si 5 serpi pe metrul patrat. Si nici acest lucru n-ar fi contat, daca serpii ar fi avut cativa centimetri si nu ar fi fost veninosi. Pe insula traieste insa o specie unica de vipere, a caror lungime depaseste o jumatate de metru, iar veninul este atat de otravitor incat topeste pielea si carnea din jurul muscaturii. Locul este atat de periculos, incat cei care vor sa-l viziteze au nevoie de permis.

Zona Alienarii, Europa de Est


Astfel a fost denumita zona din jurul Cernobilului, care, in urma dezastrului nuclear din '86 este atent supravegheata de Ministerul ucrainean pentru situatii de urgenta. Mii de locuitori au refuzat atunci sa fie evacuati sau s-au intors ilegal mai tarziu. De-a lungul anilor, populatia a fost decimata, in 2009 in zona aflandu-se aproximativ 400 de rezindeti. Aproape o jumatate dintre acestia locuiesc in orasul Cernobil, iar cealalata jumatate in satele din jur. Dupa mai multe incercari nereusite de a-i stramuta din zona, autoritatile le-au permis in cele din urma locuitorilor sa ramana acolo. Serviciile publice sunt insa precare si, din cauza jafurilor frecvente, echipajele de politie sunt foarte dese. In zona inca mai exista pericolul de a fi iradiat.

Vulcanii noroiosi, Azebaidjan


In primavara anului 2001, activitatea vulcanica intensa din Marea Caspica, in zona coastei azere, a dus la formarea unei noi insule. In octombrie 2001 a avut loc o eruptie vulcanica impresionanta in zona, desi in Azerbaidjan nu exista niciun vulcan activ. Cel putin in sensul pe care il stim cu totii. Azerbaidjanul are insa sute de vulcani noroiosi. Acest tip de vulcani erup rar, dar eruptiile sunt spectaculoase, dar si periculoase, pentru ca arunca tone de noroi cu flacari in aer. Noroiul acopera toata zona, iar flacarile ard cateva zile dupa eruptie.

Yungas Road (Soseaua Mortii), Bolivia


Este o sosea de 60 de kilometri, care leaga La Paz de Coroico, in Bolivia. Este recunoscuta pentru periculozitatea sa, estimarile indicand faptul ca intre 200 si 300 de persoane isi pierd viata anual in accidente cu masina. Pe sosea sunt desenate marcaje care indica cele mai periculoase zone, in care au avut loc cele mai multe accidente. Soseaua a fost construita in anii '30, in timpul razboiului, de catre prizonierii paraguayeni. Din cauza prapastiei de 600 de metri, a latimii soselei de numai 3 metri si a faptului ca nu are parapeti, Soseaua Mortii este considerata cea mai periculoasa din tara.

Ramree Island, Birmania


Este o mlastina uriasa in care salasluiesc peste o mie de crocodili de apa sarata, specia cea mai periculoasa din lume. Tot aici traieste o specie de tantari purtatori de malarie, precum si cea mai veninoasa specie de sorpioni.

Mina de azbest, Canada


Azbestul este recunoscut pentru rezistenta la foc si calitatile sale de scut fonic. Pe de alta parte, expunerea indelungata la aceasta substanta cauzeaza cancer si o multitudine de alte boli. Este atat de periculoasa, incat Uniunea Europeana a inchis toate minele de pe teritoriul comunitar si a interzis folosirea azbestului in Europa.

Mina Thetford din Canada, o enorma gaura de azbest, este inca functionala si poate fi vizitata. Este ciudat faptul ca minerii nu sunt obligati sa poarte masti de protectie, iar zonele rezidentiale se afla foarte aproape de depozitele de azbest. Vara exista autobuze turistice care ii duc pe cei curiosi in mina, calatoria fiind, cum altfel, decat gratis!

Gradina Otravita de la Alnwick, Anglia


Inspirata de Gadina Botanica din Padova (care este prima gradina botanica din Europa, fondata la 1500, pentru a creste plante medicinale), in Gradina Otravita de la Alnwick nu cresc decat specii de plante care ucid, cum a fi matraguna sau plante de tutun. Acest loc este singurul din din Marea Britanie unde se cultiva legal cannabis si cocaina, in scopuri stiintifice, desigur.

Usa catre Iad, Turkmenistan


In timp ce forau in Derweze, Turkmenistan, in 1972, geologii au descoperit accidental o zona din care ieseau gaze naturale. In timpul operatiunii, pamantul s-a surpat si a aparut un crater cu diametrul de 100 de metri. Pentru a evita intoxicarea cu gaze naturale, oamenii de stiinta au dat foc gazului. Geologii au crezut ca focul se va stinge in cateva zile, dar arde in continuare inca de atunci. Localnicii au denumit zona Drumul catre Iad.

Insulele Izu, Japonia


Insulele Izu sunt un grup de insule vulcanice, care intra in componenta orasului Tokyo. Din cauza naturii vulcanice, zona are in permanenta miros puturos de sulf. In 1953 si in 2000, din cauza nivelului mare de emanatii de gaze din aer, rezidentii au fost evacuati. Locuitorii s-au intors in 2005, dar sunt obligati sa poarte masti de protectie cand nivelul de gaze creste pe neaspteptate.

Pata de gunoaie din Pacific


Localizata in centrul Pacificului de Nord, dimensiunea petei de gunoaie nu se stie exact, fiind estimata de la dimensiunea statului Texas, pana la aceea a Statelor Unite. Zona este plina de deseuri din plastic, substante chimice si alte gunoaie care sunt aduse de curentii oceanici.

Pata nu este usor de obsevat cu ochiul liber pentru ca este formata din palcuri mai mici de gunoaie la suprafata apei. Din aer insa se poate vedea pe ce suprafata se intinde si in mod clar nu este un loc pe care ai vrea sa-l vizitezi.