Strazile sunt in continuare pline de fast la Venetia, mastile impresionante nu lipsesc, insa cei care s-au indurat sa dea bani pentru o excursie pana acolo au taiat din alte parti: suveniruri, hoteluri, restaurante.

"Mancarea, bautura, orice cumperi din jurul pietei San Marco este scump. Noi am inchiriat un apartament, cumparam mancare de la supermarket si o gatim acasa", spune un turist.

Pe de alta parte... "La Venetia nu se vine pentru restaurante, ci pentru muzee, galeriile Academiei, Palatul Dogilor, bisericile minunate, in frunte cu San Marco. Abia pe urma vorbim si de restaurante", explica Augusto Salvadori, de la Biroul Municipal pentru Turism.

In plus, multi turisti si-au confectionat singuri costumele sau le-au cumparat de pe internet. Desi se plang de incasari, organizatorii au taiat si ei din bugetul alocat evenimentului: e cu 40% mai mic fata de anul trecut.

"Cred ca Venetia trebuie sa dea tonul la petrecere, iar mesajul transmis sa fie unul ospitalier si sobru in acelasi timp", este de parere Piero Salvarosa, director de marketing al carnavalului.

Cei pentru care criza nu inseamna nimic raman speranta hotelierilor de pe Canal Grande. Pentru ei sunt pregatite in continuare camerele pline de fresce si se vor organiza, ca intotdeauna, seratele dansante pe muzica lui Vivaldi.

La hotelul Danieli, de exemplu, o noapte costa 400 de euro. Asta daca nu vorbim despre apartamentele dogelui, care costa 4.500 de euro pe noapte.