Marea Britanie a inregistrat o crestere de 0,1%, si iesit oficial din criza economica, urmand tari ca Germania (0,7%), Franta (0,3%), Italia (0,6%) sau Belgia (0,5%).

Cu toate acestea, expertii ne indeamna la prudenta, cu alte cuvinte sa asteptam pentru a vedea cat de sigura este aceasta revenire: “Lucrurile nu sunt foarte clar stabilite in ceea ce priveste iesirea din recesiune a tarilor din Vest, iar performanta este inca incerta. In doua, trei luni vom sti exact daca aceasta depasire a crizei este definitiva. In ceea ce priveste tara noastra, Romania este defazata cu trei pana la sase luni, deci ne putem astepta la o revenire abia din trimestrul al treilea”, spune analistul financiar Dragos Cabat, managing partner al Financial View.

Totusi, faptul ca economiile puternice ale Europei au trecut pe plus reprezinta un lucru pozitiv si pentru tara noastra, mai ales pe partea de exporturi si investitii. “Faptul ca Vestul incepe sa-si revina este un lucru benefic pentru Romania, in primul rand pe partea de exporturi, pentru ca tarile din vestul Europei au fost principalul partener pe acest tronson. Astfel, aceasta revenire se va vedea la inceput pe exporturi”, crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Ce a vandut Romania cel mai bine in 2009
Automobile Dacia
Produse de telefonie Nokia
Produse chimice si petrochimice Rompetrol si OMV Petrom
Produse metalurgice Arcelor Mittal
Reparatii si constructii navale Daewoo Mangalia
Accesorii auto Autopark
Produse electronice Electrolux
Anvelope Continental Timisoara
Tutun Philip Morris
Aluminiu Alro Slatina

Sursa: ANEIR

Ne putem astepta, totodata, la reluarea investitiilor straine directe in Romania, in conditiile in care cresterea economica din tarile europene va duce la outsourcing si la delocalizarea unor capacitati de productie care pot fi mutate in Romania”, a adaugat Florin Pogonaru. La randul sau, Dragos Cabat estimeaza ca investitiile straine de la noi vor reveni abia incepand din 2011.

Unii analisti financiari ne avertizeaza sa ne ponderam optimismul: “Tarile dezvoltate ies din recesiune, dar este vorba despre o crestere timida, asa ca nu ne putem astepta sa se revina la un nivel de cerere foarte ridicat. Aceasta revenire nu este suficienta ca sa putem spera sa fim trasi in sus in ceea ce priveste exporturile, angajarile sau investitiile. De altfel, nu trebuie sa ne asteptam la un boom in aceste domenii, va fi intr-adevar o usoara crestere, insa nu ceva de proportii”, a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata.

Parerea acestuia privind capacitatea de absorbtie a somerilor de catre tarile iesite din recesiune este impartasita si de presedintele Ascociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, care spune ca “accesul facil pe piata muncii din aceste tari va mai dura, pentru ca pe de o parte tarile in care romanii se duc prin traditie, cum ar fi Spania, nu au iesit din criza, iar cele care au iesit isi vor angaja propriii someri. Inca nu se vor face angajari atat de masive incat sa absoarba si somerii de la noi”.

Nici in ceea ce priveste finantarile expertii nu vad o crestere spectaculoasa: "Cred ca tarile din Europa vor ramane rezervate pana cand bancile din  Romania isi vor rezolva problemele cu portofoliile neperformante, in conditiile in care valoarea activelor de pe piata a scazut foarte mult in ultimul an”, spune Florin Pogonaru.

De asemenea, revigorarea economiilor puternice reprezinta vesti nu tocmai bune pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta in tarile din Vest. “Nu numai ca in 2010 tarifele au inceput sa creasca, dar ofertele cu inscrieri timpurii vor fi epuizate foarte repede, iar fenomenul de anul trecut, cand hotelierii au scazut preturile la receptie sub cele de rezervari nu se va repeta”, spune Corina Martin, presedinta Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Dupa ce tarile din vest au inceput sa iasa din recesiune, tarifele au inceput sa creasca fata de 2009, pentru vacantele in strainatate. Cine vrea sa prinda oferte ceva mai avantajoase trebuie sa-si planifice vacanta din timp, pentru ca majoritatea se vor face pe inscrieri timpurii, iar ofertele last minute nu vor mai exista”, precizeaza Corina Martin.

Cresterea economica inregistrata de tarile europene
Belgia +0,5%
Cehia +0,8%
Danemarca +0,6%
Germania +0,7%
Estonia -3%
Irlanda +0,3%
Grecia -0,4%
Spania -0,3%
Franta +0,3%
Italia +0,6%
Cipru -0,6%
Lituania -4%
Luxemburg +4,2%
Ungaria -1,8%
Olanda +0,5%
Austria +0,5%
Polonia +0,5%
Portugalia +0,7%
Romania -0,6%
Slovenia +1%
Slovacia +1,6%
Finlanda +0,3%
Suedia +0,2%
Marea Britanie +0,1%

Sursa: INSSE

Foto jos: Cum au aratat exporturile Romaniei in 2009