Ca sa nu fie vorba de oferte “last minute”, am ales o perioada de vacanta din a doua jumatate a lunii aprilie, mai precis saptamana 19-25 aprilie, adica de acum intr-o luna de zile. Mai departe, destinatiile: Barcelona, Roma si Paris, cele mai frecventate orase europene de turistii romani.

Wizz Air

Bucuresti –Barcelona
Luni, 19 aprilie, plecarea este de pe aeroportul Baneasa, la ora 17:15, cursa W6 731, iar intoarcerea se face duminica, 25 aprilie, ora 20:00, cursa W6 732, din Barcelona. Costul total al calatoriei este de 690 de lei, adica circa 170 de euro.

Bucuresti- Roma
Datele de plecare si intoarcere raman aceleasi, deci 6 zile, cinci nopti, iar zborurile sunt W6 745 si W6 746. Pretul total esre de 320 de lei, aproximativ 78 de euro.

Bucuresti- Paris
Fiind vorba de o distanta mai mare decat cea pana in capitala Italiei,evident ca si costurile sunt mai mari. Astfel, o calatorie dus-intors Bucuresti-Paris, cu operatorul low-cost WizzAir, ajunge la 570 de lei, respectiv 140 de euro.

Blue Air

Bucuresti-Barcelona
Desi vorbim tot de o companie aeriana low-cost, iar perioada si destinatiile sunt aceleasi, variatiile de pret sunt destul de mari. Pentru o cursa tur-retur la Barcelona, costul total ajunge la 849,92 de lei, adica 208 euro. Plecarea de pe aeroportul Baneasa se face in ziua de 19 aprilie la ora 12:55, iar intoarcerea in tara pe data de 25 aprilie, la ora 18:55.

Bucuresti- Roma
Cam acesta este cel mai mic pret pe care il puteti gasi pe cursa Bucuresti-Roma, nu la oferta speciala. Mai précis, costul zborului dus-intors catre capitala Italiei este de 263,42 de lei. In moneda europeana acest lucru inseamna 64 de euro.

Bucuresti-Paris
Plecarea se face luni, 19 aprilie, la ora 8:30, iar intoarcerea in tara are loc duminica, pe 25, la ora 11:00. Costul total al cursei este de 722,42 lei ( 176,2 euro).

Asadar, cursa Bucuresti- Barcelona la prima companie analizata este cam la acelasi cost ca Bucuresti-Paris la cea de-a doua, desi vorbim de distante diferite. Totodata, Roma pare a fi cel mai accesibil oras european. Potrivit companiilor aeriene, aceste preturi au toate taxele incluse, nemaifiind nevoie sa achitati alte costuri suplimentare.  
In ultima vreme si companiile aeriene de linie au inceput sa se “laude” cu promotii concurentiale cu cele ale operatorilor low-cost, insa in cazul in care nu prindeti aceste oferte special, costurile se ridica la sute de euro pentru aceste destinatii.

British Airways

Bucuresti-Barcelona
Cum trecem la companiile aeriene traditionale, se schimba si cifrele destul de mult. Astfel, aceasta cursa tur-retur de pe 19 aprilie pana pe 25 aprilie costa in total 359 de euro. Diferenta intre cel mai mic pret (adica la WizzAir- 170 de euro) este de 189 de euro, echivalentul a inca un bilet la low cost. Taxele sunt incluse, insa biletul este pentru categoria “economy”, iar pretul este cel mai mic pentru aceasta destinatie.  

Bucuresti- Roma
Costul total al cursei este de 379 de euro, de cinci ori mai mult decat cu Blue Air.

Bucuresti- Paris
Daca vreti sa petreceti cinci zile in capitala Frantei, si alegeti sa calatoriti cu aceasta companie de linie, pretul total este de 360 de euro.

Tarom

Bucuresti- Bercelona
Desi mai ieftin decat prima companie de linie analizata, pretul unui bilet dus-intros in capitala Cataluniei, costa cu Tarom 267 de euro, cu aproape 100 de euro in plus fata de cel al operatorului low cost, WizzAir. Ca si pana acum, taxele sunt incluse iar categoria este cea economica.

Bucuresti-Roma
Cursa tur-retur ajunge la pretul de 175 de euro, oarecum concurential cu cel al companiilor low-cost.

Bucuresti-Paris
Tariful se ridica la 248 de euro, cu 100 de euro sub cel dat de British Airways, insa peste tarifele operatorilor ieftini.

Air France KLM

Bucuresti- Barcelona , cost 511 euro

Bucuresti- Roma , cost440 euro

Bucuresti- Paris, cost239 euro

Se observa cu usurinta ca pentru Barcelona si Roma avem cele mai mari preturi.

In concluzie, singura varianta de a nu aloca biletelor de avion jumatate din tot bugetul excursiei planificate este sa “vanati” ofertele speciale sau sa va orientate catre destinatiile cat mai aproape de casa, pentru ca, mai putini kilometrii inseamna mai putini euro la pretul final. Cu toate acestea, tot operatorii low cost raman cu cele mai joase preturi.