Agentiile de turism de la sud de Dunare au venit la Targul de Turism al Romaniei, ce se desfasoara intre 25 si 28 martie la Romexpo si pun pe masa vacante la preturi incredibile, In statiunea Nisipurile de Aur, hotelurile Dana Palace si Dana Palace Park, de trei stele, au preturi de 7 euro si respectiv 8 euro/noapte pentru perioada 2 aprilie-10 mai. Pentru trei mese pe zi preturile urca usor si ajung la 12-13 euro/noapte de persoana.

Mergem mai departe si gasim hotelul Shipka, tot de trei stele, care pentru perioada 30 aprilie-10 mai, vine cu o oferta de 19 euro/ noapte pentru trei mese pe zi. In cazul in care vreti sa va rasfatati la all-inclusive, trebuie sa mai scoateti din buzunar un euro, adica, regim all inclusive la hotelul Perla-20 de euro/noapte/persoana.

Agentiile de turism spun ca aceste preturi se vor mentine si pe perioada verii. Cum de sunt posibile aceste tarife?

Hotelierii bulgari au inteles mesajul crizei si s-au adaptat. In comparatie cu noi, la bulgari, perioada de early-booking tine pana la sfarsitul lunii aprilie si in unele cazuri pana in luna mai (n.r. la noi tine pana la 31 martie). Mai mult, discounturile sunt de 35%. Pentru Paste, avem oferte la 56 de euro pentru 2 noapti la hoteluri de patru stele cu regimul all-inclusive. Cea mai ieftina oferta de Paste este la 19 euro/noapte de persoana”, a declarat pentru incont.ro Lucian Badircea, directorul agentiei de turism Iri Travel.  

Oficialul spune ca media unui sejur de 5 nopti in perioada verii in Bulgaria costa doar 125 de euro/persoana.

Hotelierii romani nu reusesc sau nu vor sa reduca preturile. Un hotel de 3 stele din Mamaia costa in jur de 20 de euro de persoana doar cu mic dejun inclus. Cat despre ofertele all-inclusive, acestea sunt foarte rare pe litoralul romanesc. Patronii romani nu prea vor sa se lege la cap : mai simplu cazare si mic dejun.   

Chiar ministrul Turismului, Elena Udrea recunoaste ca preturile practicate de hotelierii de pe litoral sunt multe prea mari pentru ceea ce ofera.

Poate concurenta dela sud de Dunare ii va pune pe ganduri, dar bineinteles doar atunci cand vor constata ca au hotelurile goale.

"Piata regleaza preturile. Atat timp cat exista cerere, este foarte greu sa convingi hotelierii romani de pe litoral sa lase la pret. Dar daca se va intampla ca anul trecut, cand in mijlocul verii au ramas fara cerere si au fost nevoiti sa lase la pret, am putea asista si in acest an la o situatie similara. Este adevarat ca nu toti hotelierii au preturi foarte mari", a mai spus Udrea.

Numarul turistilor care vor petrece sarbatorile de Paste la destinatii interne va creste usor in acest an, pana la aproape 75.000 de persoane, dar numarul celor care vor alege destinatii externe va scadea la jumatate, la 10-12.000 de persoane, a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.

"Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza pentru perioada Pastelui vanzari cu circa 5% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, pentru destinatiile interne, si cu 50% mai mici pentru cele externe", a spus Badulescu.

El a afirmat ca, daca anul trecut circa 70.000 de romani si-au petrecut sarbatorile de Paste in tara, numarul acestora se va apropia de 74.000-75.000 in acest an.

Va scadea insa la 10.000-12.000 numarul turistilor care vor merge de Paste in destinatii externe, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand au fost inregistrati circa 25.000 de turisti.

Ca sa va convingeti singuri de preturile vacantelor bulgaresti este bine sa dati o fuga la Targul de Turism al Romaniei, la Romexpo.