Vara asta se poarta vacantele "retro"! Romanii isi cumpara pachete de vacanta pentru vara lui 2010 cu tichetele de vacanta din 2009
Oricat de ciudat ar suna, turistii romani isi cumpara vacantele la mare din acest an cu banii primiti in 2009 sau mai precis, cu tichetele de vacanta de anul trecut. Durata de valabilitate de 1 an de zile a acestor tichete le permite turistilor care nu si-au folosit tichetele de vacanta sau care le-au primit dupa incheierea sezonului estival, sa le valorifice acum. Mai pe scurt, ai tichet din 2009, nu mai platesti vacanta din 2010. Unele agentii de turism sustin ca pachetele de vacante pentru vara aceasta s-au vandut ca “painea calda” prin tichetele de vacanta. Unde mai pui ca daca te grabesti si iti iei pachetul pana la 31 martie, prinzi si reducerile de early-booking de pana la 20-25%.
“Pe tot anul trecut am vandut pachete turistice pe tichetele de vacanta in valoare totala de 2,3 milioane de lei, iar in acest an doar in 2 luni si ceva am vandut de 423.000. Se vand foarte bine pentru ca multa lume a ramas cu ele nefolosite din 2009 si le pot folosi acum”, a declarat pentru incont.ro Lucia Morariu, directoarea generala a agentiei de turism Eximtur, cel mai mare vanzator de turism intern din piata.
Potrivit acesteia, multe companii au dat angajatilor aceste tichete de vacanta dupa terminarea sezonului estival, iar oamenii nu leau folosit. Unii si-au platit vacantele de Craciun si Revelion cu aceste tichete, altii le-au pastrat pentru vara.
“Acum sunt in piata tichete de vacanta in valoare de 1,5 milioane de euro nefolosite”, a mai spus oficialul Eximtur.
Lucia Morariu a adaugat faptul ca spre deosebire de 2009, cand ponderea pachetelor de vacanta vandute prin tichete a fost de 15%, in acest an ea va creste la cel putin 20%. Acest lucru sustine ideea ca in piata sunt multe tichete de vacanta nefolosite pentru ca in acest an, companiile emitente de astfel de tichete au vandut foarte putin.
Cu toate acestea sunt hoteluri atat de pe litoral cat si din tara care nu primesc tichete de vacanta.
“Nu primesc pentru ca, probabil, nu s-au inteles la comision cu firmele emitente. Este dreptul lor, insa majoritatea unitatilor de cazare s-au inscris in programul tichetelor de vacanta. Si in acest an vor merge foarte bine, pentru ca au ramas multe nefolosite din 2009”, a explicat pentru incont.ro Sorin Munteanu, secretar de stat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Cum functioneaza sistemul tichetelor de vacanta
Tichetele de vacanta sunt o alternativa la primele de vacanta acordate de companii si de stat angajatilor. Au fost introduse pentru a stimula turismul intern si a determina romanii sa-si petreaca vacantele in tara. Se aplica numai pentru ofertele interne si un lucru important al tichetelor este faptul ca sunt scutite de impozitare. Prin acest fapt Ministerul Turismului a reusit sa atraga atentia companiilor asupra tichetelor de vacanta.
Introducerea tichetelor de vacanta a fost aprobata de guvern in luna martie 2009, insa emiterea efectiva a lor a inceput abia din luna mai. Tichetele de vacanta sunt bilete devaloare, cu valori nominale cuprinse intre 10 si 50 de lei, integral suportate de angajatori. Tichetele pot fi acordate doar de angajatorii care in anul fiscal anterior au obtinut profit. Valoarea tichetelor de vacanta pe care un angajator le-ar putea acorda salariatilor sai in locul primelor de concediu nu va depasi 3.600 de lei pe angajat, adica 6 salarii medii pe economie. Desi sunt anuale, tichetele de vacanta pot fi folosite de catre angajat chiar si pentru o singura noapte de cazare. Spre exemplu, in cazul in care primiti tichete de vacanta in valoare de 2.800 de lei, le puteti folosi pentru mai multe vacante in tara, cu conditia sa va incadrati in valoarea tichetului.
Pe acelasi subiect: