Astfel, 6% dintre companiile private au aplicat masura pe o perioada mai mica de o luna de zile, 7%, intre 30 si 60 de zile, si doar 3% au folosit toata perioada legala, de trei luni.

"Companiile nu au fost interesate de somajul tehnic, pentru ca este greu sa delimitezi exact cine pleaca si cine ramane. In 2010, graficul se va schimba, iar companiile vor incepe sa apeleze la somajul tehnic", a declarat reprezentanta PwC, Ruxandra Stoian, citata de Mediafax.

Potrivit studiului PwC, sectoarele IT si servicii financiare nu au utilizat deloc somajul tehnic, in timp ce in segmentul de bunuri de consum numai 5% au aplicat masura.

Pe de alta parte, in industrie 55% au precizat ca au trimis angajati in somaj tehnic pe o perioada de pana la trei luni si numai 35% nu au folosit somajul tehnic.

Scutirea de la plata CAS pentru firmele care trimit angajatii in somaj tehnic a fost prelungita si in 2010, in aceleasi conditii ca anul trecut, la presiunea sindicatelor. Acestea estimau ca in cazul in care masura nu era prelungita, aproximativ 200.000 de salariati urmau sa devina someri.