Ordonanta, prezentata joi de Mediafax, stabileste ca Guvernul va acorda, incepand cu 1 februarie 2010, o noua perioada de trei luni de somaj tehnic in care nu mai impune plata CAS pentru angajati, dar va obliga angajatorii sa ateste situatia dificila in care se afla prin declaratii pe propria raspundere, iar firmele vor fi controlate periodic de ANAF.

Noua perioada de somaj tehnic va fi aplicata incepand cu luna februarie 2010, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendarii contractului individual de munca angajatii si angajatorii (pentru respectivii salariati) fiind scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, pentru maximum 90 zile.

Indemnizatiile de minimum 75% din salariul de baza care sunt acordate angajatilor, din fondul de salarii, pe durata intreruperii activitatii firmei reprezinta drepturi aferente perioadei februarie-decembrie 2010 inclusiv, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile.

Guvernul estimeaza ca in felul acesta va incasa la buget cu 439 de milioane de lei mai putin. Daca insa cei 200.000 de salariati ar fi disponibilizati, statul ar trebui sa plateasca ajutoare de somaj de cel putin 900 de milioane de lei, ceea ce inseamna costuri de doua ori mai mari.