Premierul Emil Boc a anuntat, astazi, in Parlament, ca statul va suporta o parte a salariile celor trimisi in somaj tehnic si ca va scuti angajatorii de la plata contibutiilor sociale, cheltuieli care se vor ridica la 439 de milioane de lei. Guvernul a calculat ca de aceste facilitati vor beneficia 200.000 de salariati.

Premierul a mai spus ca, anul trecut, de facilitatile acordate pentru somajul tehnic, au beneficiat circa 5.500 de firme si un numar total de 260.000 de angajati.

Sindicatele si patronatele contrazic aceste cifre si sustin ca in jur de un milion de salariati au fost trimisi in somaj tehnic anul trecut, evitandu-se, astfel, concedierile colective.

“Nu stiu cum a calculat Guvernul, dar cei 200.000 de salariati pentru care Executivul vrea sa ofere facilitati vor fi trimisi in somaj tehnic doar in primele luni ale anului. In 2009, peste 800.000 de angajati au beneficiat de aceasta facilitate, in conditiile in care masura s-a aplicat de la jumatatea anului”, a spus presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini.

Ea a explicat ca nici in 2010 angajatorii nu se vor descurca mai bine decat anul trecut, seria concedierilor urmand sa continue. “Noi intelegem ca nici bugetul de asigurari sociale nu sta bine, insa premierul ar trebui sa stie ca daca acesti oameni ar fi trimisi direct in somaj, pierderile la bugetul de asigurari ar fi duble sau chiar triple. Pe de o parte, pentru ca salariatii concediati nu mai platesc contributii sociale, iar pe de alta parte pentru ca pentru toti acesti salariati statul va trebui sa plateasca ajutoare de somaj”, a precizat Grapini.

Potrivit reprezentantei patronatelor, desi statul nu vireaza contributiile de care angajatul este scutit in perioada somajului tehnic, stagiul de cotizare nu va fi afectat si pensia va fi intreaga.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, explica saptamana trecuta ca, anul trecut, aproape un milion de angajati au fost trimisi in somaj tehnic, evitandu-se astfel concedierea, ceea ce a adus o gaura la bugetul de asigurari sociale de 300 de milioane de lei. El a precizat totodata ca perioada de maximum trei luni pentru care se acorda facilitatile fiscale va fi scurta, in conditiile in care masura intra in vigoare la inceputul anului.

Premierul Emil Boc a promis partenerilor sociali ca va adopta in sedinta de Guvern din aceasta saptamana ordonanta care scuteste patronii de la plata CAS-ului pentru somajul tehnic. Masura va fi aplicata din luna februarie si prevede ca angajatorii care trimit salariatii in somaj tehnic si le platesc 75% din salariu sa fie scutiti, pentru maximum trei luni, de la plata contributiilor sociale la bugetul de asigurari.