Ministrul Muncii a mai declarat ca va emite o circulara prin care va solicita autoritatilor care inregistrează declaratiile sa nu perceapa penalizari la intarzieri pana cand noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin functional.

 

"Nici macar pana la sfarsitul lunii viitoare nu o sa se plateasca astfel de penalizari, pentru ca penalizarea nu este facuta pentru a obliga un om sa vina maine la data. Pana se asează sistemul, vin toti, isi depun declaratiile, le verificam, nu se percep astfel de penalizari. Penalizarile se percep de obicei pentru rea-credinta, dupa ce se incheie aceasta perioada o sa vedem cine nu a venit, de ce nu a venit, de la caz la caz", a explicat ministrul Muncii.
Seitan a tinut sa specifice ca, in ciuda situatiilor prezentate de mass-media din toata tara, cu aglomeratia de la casele de pensii si de la agentiile de somaj, situatia este sub control si ca s-a creat “un haos nejustificat”.

El a explicat ca, in general, in aceasta perioada a lunii, este aglomeratie la institutiile in cauza, pentru ca si firmele depun declaratiile la sfarsitul lunii.

Ca sa calmeze contribuabilii, Seitan a declarat ca functionarii de la ghiseu vor prelua acte pana la orele 18.00-19.00, pana la ultimul om, si ca cei care nu pot depune declaratiile nu vor fi penalizati.

Oficialul de la Munca a adaugat ca declaratiile pot fi trimise si prin posta, pentru a evita aglomeratia de la ghisee, iar casele de pensii si agentiile pentru somaj au deschis conturi pentru efectuarea platilor. Seitan ca mai spus ca deocamdata persoanele fizice nu pot trimite declaratiile prin mail, pentru ca nu pot avea semnatura electronica, ca in cazul firmelor.

Referitor la valoarea pensiei care va fi incasata in urma platii contributiilor pe drepturi de autor si PFA, ministrul Muncii a precizat ca stagiul de cotizare va fi calculat in mod normal, dar ca valoarea punctului va fi mai mica, avand in vedere ca se plateste doar o treime din contributii.

Pentru veniturile obtinute in baza unui contract de munca, valoarea contributiilor platite pentru pensie depaseste 30%, din care 10,5% sunt platite de angajat si restul de angajator.

In cazul drepturilor de autor si a PFA-urilor, contribuabilii platesc doar 10,5% pentru pensie si, in consecinta, punctajul va fi mai mic.