MediaSind a inregistrat la Secretariatul General al Guvernului o plangere prealabila prin care solicita anularea modificarilor la Codul Fiscal, urmand ca, dupa 30 de zile, daca nu primeste niciun raspuns, sa atace in instanta actele normative.

Potrivit plangerii, "aceste norme destabilizeaza raporturile de munca si creeaza prejudicii financiare patrimoniului unui numar foarte mare de persoane afectate prin impozitarea dubla a contributiilor de asigurari sociale aplicate contractelor individuale de munca, contractelor de drepturi de autor si conventiilor civile", sustin reprezentantii organizatiei sindicale.

Potrivit acestora, actele normative atacate creeaza prejudicii materiale atat jurnaliastilor, precum si altor categorii de cetateni care intra sub incidenta acestora, intrucat sunt inaplicabile si duc la imposibilitatea platii drepturilor salariale si a drepturilor de autor.

Aplicarea acestor acte normative va duce si la blocarea activitatii unor institutii publice, care, din cauza ambiguitatii textelor celor doua acte normative, nu au posibilitatea sa mai incaseze sume din contributiile de asigurari sociale", explica sursa citata.

Persoanele fizice autorizate, precum si cele platite pe drepturi de autor sau conventii civile, care realizeaza venituri lunare, sunt obligate ca, pana pe 25 august, sa achite, la bugetele de asigurari sociale, de sanatate si de somaj, contributii sociale in valoare de 16,5% din sumele primite.