Angajatii platiti pe drepturi de autor si cei care functioneaza ca si PFA sunt obligati sa plateasca de la 1 iulie contributii sociale, suma totala a acestora ajungand la 16,5% din venitul net, a declarat avocatul specializat in fiscalitate, Gabriel Biris, partener fondator la Biris Goran, la videochatul incont.ro.

"Obligatiile de declarare, retinere si plata apartin platitorului de venit, spune ordonanta, normele o contrazic insa, dar legea trebuie interpretata in sensul ei, nu in sensul neaplicarii asa ca la independenti, platitorul nu are cum sa declare pentru ca se plateste la castig", a spus Gabriel Biris.

Potrivit acestuia, autorii si-au dat seama ulterior ca ceea ce au scris in ordonanta nu reflecta ce vroiau sa scrie si au modificat prin norme, "numai ca normele date acum sunt nelegale pentru ca nu pot sa adauge la lege!"

Avocatul specializat in fiscalitate a mai aratat ca in continuare autoritatile trebuie sa treaca la modificarea ordonantei.

"Pana atunci, noi am decis ca si consultanti sa mergem pe ce spun normele. Cel care incaseaza banii trebuie sa plateasca, astfel, o contributie la asigurari sociale adica pensii 10,5%, somaj - 0,5%, sanatate - 5%", a explicat Biris.

Somajul este optional sau cel mai probabil asa ar fi trebuit sa ramana, dar normele impun plata, spun ca trebuie platit, a adaugat consultantul.

"In mod evident, cei care au redactat aceste norme au avut ori o problema de concentrare, ori una de stiinta.
Sunt multe exemple de neconcordante si discountul de 66% la punctul de pensie nu este nici el corect", a punctat Gabriel Biris.

"Daca dai un numar prea mare de puncte de pensie pe o contributie mica, cineva va trebui sa plateasca. Stagiul de cotizare e proportional cu raportul asta adica e o treime - 10,5%. Cineva care incepe acum o activitate ca sa poata contribui 30 de ani, trebuie de fapt sa munceasca 90 de ani. Ceea ce e imposibil", a mai spus el.

Potrivit lui, autorii trebuiau sa scrie ca stagiul de cotizare se stabileste proportional si numarul de puncte trebuie ajustat in concordanta.

Declaratiile se depun la Casa de Pensii si la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, dar, pana acum, in textul normelor nu se dau prea multe detalii despre asta.

Termenul de plata este 25 august.

Raspunsul dat de Biris pentru PFA a fost ca acestea trebuie sa se adreseze personal autoritatilor, daca exista planuri de norme de venit.

Ce se schimba? 5,5% la sanatate trebuia platit si pana acum, 10,5% nu trebuie platit, daca exista si contract de munca, acum trebuie platit suplimentar. 0,5% la somaj trebuie platit suplimentar.

De exemplu, PFA Ovidiu va avea un cost suplimentar de 11% din venitul net si vestea mai proasta este ca trebuie sa depuna declaratii, la el va fi una singura pe an pentru ca norma de venit este fixa.

Cei 10,5% vor trebui platiti peste contributia initiala.

PFA ramane insa mai buna decat plata pe salariu, dar trebuie sa avem mare grija cu solutiiile astea. Daca ne gandim la plata mascata de salariu prin PFA trebuie sa avem grija ca nu cumva sa ni se poata reconsidera.

"Din momentul aparitiei ordonantei 58, Fiscul are o arma in mana pentru a putea reconsidera aceste venituri", a punctat Gabriel Biris.

"Din punct de vedere economic conteaza costul total. Contributiile angajatorilor sunt foarte mari si atunci va exista din nou tentatia angajatorilor de a folosi plata pe PFA. Mare grija! Fiscul poate reconsidera", a avertizat expertul in fiscalitate.

El a mai spus ca exista, teoretic, posibilitatea de a cere o solutie antricipata la Ministerul de Finante.

"Spun ca exista teoretic pentru ca in practica nu functioneaza aproape deloc. Poti sa adresezi intrebari pentru clarificarea anumitor aspecte din legislatie, dar este foarte posibil ca la o solutie fiscala anticipata, ministerul sa-ti dea un raspuns si cand vine controlul poate sa interpreteze altfel si sa spuna ca raspunsul este gresit", a continuat Biris.

"E o situatie foarte grea. Nu a existat niciodata in fiscalitatea romaneasca un astfel de exemplu. Formularele inca nu sunt publicate. Nici la contributia la sanatate nu este clar. Nu stim cum sa ne platim impozitele si suntem expusi la riscuri incredibile. Nimeni din minister nu am auzit sa fii fost pedepsit", a adaugat el.

Partenerul fondator al Biris Goran a dat un exemplu personal si a spus ca la avocatii colaboratori, firma sa nu stie foarte clar cum stau lucrurile.

"Nu stim daca sunt avocatii colaboratori considerati cu venituri dependente sau independente. Se deschide o situatie foarte clara catre abuz", a punctat acesta.

"Si cei platiti pe drepturi de autor sunt expusi. Daca sunt venituri pe drepturi de autor nu pot fi reconsiderate. Daca platitorul nu are decat drepturi de autor si nu are contract de munca, atunci veniturile fi pot fi reconsiderate", a adaugat Gabriel Biris.

Drepturile din cedarea marcilor sau de exploatare a unei inventii trebuie sa fie si ele considerate drepturi de autor, nu?, s-a intrebat retoric avocatul.

El a mai spus ca Fiscul s-a concentrat pe drepturile de autor clasice, iar calitatea procesului de reglementare este foarte slaba.

Modificarile la Codul Fiscal au intrat in vigoare de la 1 iulie, dar clarificarile legate de modul de aplicare a noilor reglementari intarzie sa apara.

Desi pana la 25 august persoanele fizice autorizate si cele platite in baza unor contracte de drepturi de autor ar trebui sa achite CAS-urile catre bugetul de asigurari sociale, Ministerul Muncii inca nu a publicat formularele care trebuie completate.

Pe acelasi subiect citeste si 650.000 de romani, platiti pe drepturi de autor sau PFA, trebuie sa achite pana pe 25 august contributii sociale!