Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.
Prin proiect se mai introduce o contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate de 0,85% si o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferentiata in functie de clasa de risc.
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, sambata, citat de Mediafax, ca proiectul de Ordonanta de urgenta care prevede majorarea contributiei pentru venituri de natura profesionala pana la 35 la suta a fost discutat informal, intr-o prima lectura, nefiind luata o decizie.
Noul ministru al Muncii a spus ca proiectul de modificare a fost doar prezentat, Guvernul urmand sa ia in calcul si propunerile care vor fi facute în perioada de dezbatere publica.
Ioan Botis a adaugat ca el insusi va analiza cu atentie proiectul de act normativ, dar si sugestiile primite pentru modificarea acestuia.
"Dupa ce Guvernul va avea o pozitie, o vom exprima oficial. Deocamdata proiectul este în dezbatere publica", a mai spus Ioan Botis, care de vineri a preluat mandatul la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale de la Mihai Seitan.
Intentia Guvernului de a dubla impozitarea drepturilor de autor este o dovada ca statul a descoperit în aceste venituri "o gasca de jumulit", a declarat, sambata, in replica, presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Indira Crasnea.
"Autoritatile încearca sa potoleasca foamea bugetara apeland la cea mai primitiva metoda: jumuleala. Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeaza. Si cel mai usor este sa le smulgi penele jurnalistilor si artistilor", a spus Crasnea.
Ea a mai declarat ca "s-a saturat" sa auda cum cei din industria mass-media sunt etichetati ca "smecheri evazionisti".
"M-am saturat sa aud cum suntem calificati ca smecheri evazionisti, pentru ca s-au descoperit niste soferi pe drepturi de autor. M-am saturat de ipocrizia celor de la guvernare, care ne cheama pe la seminarii ca sa indulceasca hapul cu modificarea Codului fiscal, ca pe urma sa aflam ca, pe sest, impozitele se vor dubla", a spus Crasnea.
Presedintele CRP a mai afirmat ca "surzenia" guvernantilor este dovada faptului ca dispretuiesc si refuza dialogul "real" si prefera "conversatiile de florile marului".
"Le-am întins mana, am crezut ca putem dialoga institutional. Poate ar trebui sa le aratam pumnul. Credeti-ma, pumnul se poate arata si actiona eficient într-un fel foarte european", a mai declarat presedintele CRP.
Crasnea a mai spus ca presedintele Traian Basescu a cerut contribuabililor sa aiba grija de ei si sa nu lase aceasta grija altora, inclusiv statului.
"Vom face cum a spus domnul presedinte, vom avea grija sa nu ne ia statul pielea. Ne vom achita darile, dar nu le vom mai întinde mana celor care vor sa ne ia mai mult si mai mult", a concluzionat presedintele CRP.
Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.
Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.
Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin venituri din activitati independente platesc contributii pentru pensie, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5% .
Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.
Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010, persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate.
Premierul Emil Boc a discutat, vineri, intr-o intalnire informala, cu noii ministri ai Muncii si Finantelor, Ioan Botis si Gheorghe Ialomitianu, despre modificarile la OUG 58/2010 si la normele de aplicare a acesteia.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, citat de Mediafax, dupa intalnire, ca modificarile la OUG 58/2010 si la normelor de aplicare a acesteia vor fi definitivate dupa dezbaterea lor in Consiliul Economic si Social, urmand sa fie prezentate spre adoptare in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului.