Ministrul a amintit joi ca actele se pot transmite prin Posta, iar banii pot fi virati in conturile agentiilor judetene de ocupare si a caselor de pensii pentru a fi evitate cozile de la ghisee.

Seitan a precizat ca termenul pana la care trebuie finalizat acest lucru este 25 septembrie, el adaugand ca declaratiile nu trebuie sa se depuna lunar, acest lucru fiind necesar doar acum, iar din lunile urmatoare se vor face doar corectii daca apar schimbari.

Demnitarul a spus ca penalizarile se vor da din momentul in care sistemul va fi pus "pe picioare" si va functiona, interesul in acest moment fiind fiind ca oamenii sa vina si sa-si achite contributiile.

"Penalizarile se fac din momentul in care stii pe cine trebuie sa penalizezi. Totul este ca oamenii sa participe la aceste bugete si ca ei sa poata beneficia de drepturile pe care le au in urma efectuarii acestor plati", a declarat Seitan.

El a explicat si cauzele aglomeratiei de la ghisee din aceste zile prin faptul ca oamenii, cand au anumite termene, vin in ultimele zile sa plateasca, acest lucru fiind valabil si in cazul platii taxelor sau impozitelor.

Ministrul a aratat ca a dat o circulara prin care cere reprezentantilor Casei de Pensii si agentiilor de ocupare sa nu penalizeze persoanele care nu au reusit sa depuna declaratiile pana in 25 august.

Intrebat daca o circulara este mai presus decat o prevedere stabilita prin lege, Seitan a explicat ca penalizarea nu se da automat pentru ca pot exista situatii de forta majora ca in cazul de fata cand oamenii nu pot sau nu reusesc sa ajunga sa depuna la timp aceste declaratii.

"Nu incerc sa penalizez pe cineva de dragul penalizarii, incerc sa-i fac sa intre in sistem", a conchis Seitan.

El a mai spus ca doar intre 5 si 10% dintre persoanele care obtin venituri profesionale au depus declaratiile, la nivel national, existand diferente mari intre numarul declaratiilor pentru pensii si al celor pentru somaj.

Mihai Seitan a precizat ca in zilele urmatoare va fi facuta o analiza pentru a stabili daca persoanele care au depus pana acum declaratii pentru somaj si pentru pensii sunt aceleasi.

Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Pircalabu, a spus ca, pana la sfarsitul zilei de miercuri, la casele de pensii din toata tara s-au primit 15.634 de declaratii in timp ce presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, a aratat ca la nivel national au fost inregistrate 36.604 de declaratii pentru somaj.

Doina Pircalabu a precizat ca cele mai multe declaratii au fost primite de Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti (2.420) si de casele judetene din Cluj si Timisoara unde s-au depus 2.709, respectiv 1.088 documente.

Potrivit presedintelui ANOFM, in Bucuresti au fost depuse pana miercuri seara aproximativ 15.000 de declaratii privind contributia individuala pentru somaj, in Cluj 4.500, in Constanta 1.930, iar in Prahova 1.477.

Presedintele CNPAS a sustinut ca fata de celelalte luni, situatia din ultimele zile nu este una deosebita in ceea ce priveste cozile de la ghiseu, Parcalabu explicand ca angajatorii veneau luna de luna pentur depunerea contributiilor lunare si ca oricum se formau cozi. pe de alta parte, ea a spus ca aglomeratia pentru depunerea contributiilor s-a suprapus si cu faptul ca in aceasta perioada s-au distribuit si biletele de tratament.

In privinta contributiilor, Pircalabu a aratat ca plata celor pentru pensii se poate face si in avans daca persoana care realizeaza venituri de natura profesionala stie exact ce suma are de achitat.

De asemenea, persoanele din Bucuresti pot inregistra declaratiile pentru contributia la pensii si prin e-mail pe adresa [email protected] fiind obligate ca, ulterior, sa trimita documentele si prin posta.

Silviu Bian a declarat ca agentiile de la nivelul intregii tari au deschis conturi in care pot fi virati banii pentru contributiile de somaj, conturile fiind publicate pe site-uri si a cerut ca programul institutiilor sa fie flexibil pentru a putea prelua toate declaratiile.