Proiectul de lege prevede ca vor fi asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, si care sunt asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familial sau persoane autorizate sa desfasoare activitati independente.

Totodata, se vor asigura in sistemul public si persoanele angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora, cele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, dar si cele care realizeaza venituri din activitati profesionale.

Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege si neintegrate in sistemul public. Cadrele militare si personalul din ordinea publica sunt, de asemenea, introduse in sistemul public.

Persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care au cel putin 18 ani, sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare, care trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incadrarii.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost pus in dezbatere publica, astazi, pe site-ul Ministerului Muncii, urmand ca la inceputul lunii februarie sa fie adoptat de Guvern. FMI a cerut Cabinetului Boc sa adopte legea pensiilor pana la jumatatea anului 2010.