Aproximativ 500.000 de noi contribuabili ar putea plati asigurari sociale
Ministerul Muncii a confirmat, printr-un comunicat de presa, ca veniturile provenite din drepturi de autor si din conventii civile si alte tipuri de contracte vor fi supuse platii contributiilor sociale, masura avand in vedere protectia sociala a viitorilor pensionari.
“Propunerea are in vedere, asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public ÅŸi pentru acele persoane care obÅ£in venituri exclusiv din aceste activităţi, astfel încât să nu devină dependente de programele de asistenţă socială, la momentul retragerii din activitate” sustine Ministerul Muncii. Ministerul mai precizeaza ca masura nu se aplica si persoanelor care, la data intrarii in vigoare a legii, sunt déjà pensionate, dar lucreaza in continuare in baza unui astfel de contract.
Angajatii care au incheiate contracte de drepturi de autor, conventii civile sau alte tipuri de contracte prin care realizeaza venituri ar putea plati contributii la sistemul de asigurari sociale, in aceasta situatie fiind aproximativ 500.000 de persoane, dupa estimarile sindicatelor. Presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, considera ca prin aceasta masura va fi suplimentat bugetul de asigurari sociale, iar contribuabilii vor primi pensii mai mari la batranete.
“La nivelul Guvernului se discuta diverse variante pentru includerea cat mai multor contribuabili la sistemul de asigurari sociale, atat prin plata CAS-ului si pentru alte categorii de contracte in baza carora se realizeaza venituri, cat si prin introducerea altor categorii profesionale in sistem, care vor trebui sa-si faca contract de asigurari”, a spus Parcalabu.
Guvernul intentioneaza sa ridice excepÅ£ia de la plata contribuÅ£iei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor ÅŸi alte venituri obÅ£inute în baza unor convenÅ£ii civile sau contracte de colaborare.
Potrivit unui document, obtinut de Mediafax, plata contibutiilor sociale va fi plafonata la cinci salarii medii pe economie.Astfel, daca anul trecut, angajatul si angajatorul plateau o contributie de peste 31% pentru intreaga suma de pe cartea de munca, incepand cu intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor, indiferent de nivelul salariului, contributia se plateste doar pentru valoarea a cinci salarii medii brute. Daca anul trecut, la un salariu de 15.000 de lei, de exemplu, contributia platita la bugetul de asigurari sociale a fost de 4.650 de lei, incepand din 2010, pentru acelasi salariu se va plati aproximativ 2.887 de lei, adica contributia aferenta sumei de 9.315 lei, cat reprezinta cinci salarii medii. De altfel, acesta va fi nivelul maxim al contibutiei, indiferent de valoarea salariului castigat.
Reprezantantii sindicatelor sustin masura Guvernului, considerand ca plata contributiilor de catre toate categoriile de angajati va contribui la o mai buna protectie a acestora la batranete. „In toate sistemele de pensii din Europa sunt cuprinse toate categoriile de venituri pe care le realizeaza salariatii, ar fi foarte normal ca si la noi sa se intample acest lucru. Foarte multi angajati au doar salariul minim pe cartea de munca, restul de banii fiind acordati prin diferite contracte pentru care nu se platesc contributii, dina acest motiv avand si pensii foarte mici la batranete”, a spus vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Potrivit reprezentantilor organizatiei sindicale, peste 500.000 de salariati nu platesc contibutii sociale, printre acestia numarandu-se sportivii, jurnalistii si alte categorii profesionale.
Modificarile sunt cuprinse in proiectul noii legi a pensiilor care, potrivit premierului Emil Boc va fi discutat in Parlament imediat dupa adoptarea bugetului. Reprezentantii principalului partid de opozitie, PSD, considera, insa, masura abuziva, si spun ca nu vor sustine in Parlament aceste prevederi.