Bulgaria se pregateste sa majoreze TVA-ul. Urmeaza Romania?
Guvernul bulgar va decide in termen de o saptamana daca va majora TVA, de 20% in prezent, cu pana la cinci puncte procentuale, pentru a nu ajunge intr-o situatie similara cu cea a Greciei, a declarat premierul Boiko Borisov. El a explicat ca daca programul anticriza al guvernului, care contine 60 de masuri, nu reuseste sa acopere deficitul de finantare nu va avea alta solutie decat majorarea TVA.
La inceputul lunii aprilie, executivul bulgar a adoptat un pachet de reducere a cheltuielilor statului si de privatizare pentru a acoperi un deficit bugetar de 1,5 miliarde de leva (767,5 milioane de euro) pentru primul trimestru din 2010, scrie Mediafax.
Majorarea TVA cu doua puncte procentuale, la 22%, pe parcursul unui an, a fost discutata, dar populatia s-a opus, iar ideea a fost abandonata.
"Nu voi lasa Bulgaria sa ajunga in situatia financiara a Greciei sau a altor state din Uniunea Europeana", a spus Borisov.
Si in Romania, posibilitatea majorarii TVA-ului este adusa in discutie din ce in ce mai des, desi autoritatile sustin ca nu se gandesc la aceasta varianta.
Probabilitatea majorarii taxelor in 2011 este ridicata, in conditiile in care Romania ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pana in 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atat de Parlament, cat si de societate, considera analistii BRD.
"Consolidarea fiscala ramane un deziderat atat timp cat guvernul roman nu va imbunatati colectarea taxelor. (...) Masurile concrete pentru limitarea cheltuielilor publice intampina o opozitie puternica atat in Parlament, cat si pe strazi. Cel mai probabil abordarea actuala orientata pe cheltuieli va fi inlocuita, posibil in 2011, cu o orientare spre venituri si majorari de taxe", se arata intr-un raport de joi al BRD.
Analistii noteaza ca toate statele europene care au apelat la ajutorul FMI, respectiv Islanda, Ungaria, Letonia, Ucraina, Belarus si Serbia, au luat in considerare consolidarea regimurilor fiscale prin majorarea taxelor, dar raspunsul politic a fost diferit.
Ce spune Boc despre majorarea TVA?
In acelasi timp, premierul Emil Boc este preocupat de ideea cresterii TVA si ingijorat de consecintele unei asemenea decizii, dezvaluia recent lordul primar al City-ului londonez, Nick Anstee, citat de Mediafax.
Acesta considera ca majorarea taxelor trebuie sa fie ultima solutie pentru reducerea deficitului bugetar.
"Taxa pe valoarea adaugata este o chestiune interesanta. Stiu din conversatiile pe care le-am avut in aceasta dimineata cu primul ministru ca trateaza aceasta problema (cresterea TVA - n.r.) cu multa seriozitate si este, la randul lui, ingrijorat si intelege consecintele pe care o astfel de decizie le-ar putea avea", spunea recent Anstee.
Intrebat despre oportunitatea cresterii taxelor intr-o perioada de criza, cu referire la TVA, Anstee a precizat ca o astfel de decizie ar trebui luata ca o ultima solutie pentru reducerea deficitului bugetar, in cazul in care nu s-a reusit diminuarea cheltuielilor publice.
El a adaugat ca fiecare tara va trebui sa decida singura care este cea mai adecvata solutie pentru mediul macroeconomic.
Rugat sa precizeze daca in cadrul discutiilor premierul Boc a mentionat despre o eventuala majorare a TVA in perioada urmatoare, Anstee a raspuns ca nu a fost informat despre o astfel de decizie.
Ce crede Isarescu?
In replica, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, crede ca majorarea taxelor ar inrautati situatia economiei, care se afla inca in recesiune. In opinia lui Isarescu, solutia pentru reducerea deficitului este diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii.
"Inca nu putem sa spunem cu exactitate care este situatia fiscala, trebuie sa asteptam evaluarile. Evident ca nu este una simpla, pentru ca pe partea de chltuieli acestea se reduc foarte greu", a spus Isarescu.
El a reamintit ca cheltuielile sociale si celelalte cheltuieli bugetare reprezinta circa 40% din PIB, in timp ce Romania reuseste sa colecteze undeva la 30-31 - maximum 32% din PIB.
"Deci aici trebuie facut un efort si societatea trebuie sa inteleaga ca nu putem cere mai mult decat colectam", a explicat Isarescu.
Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditii si o majorare de taxe, guvernatorul a raspuns ca nici el si nici banca nationala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.
"Dimpotriva, consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici (nu pot, n.r.) sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, de cheltuieli bugetare mari, care - repet - merg spre 40%, uneori chiar mai mult, si cu venituri care nu pot sa fie mai mari de 30-31% din PIB", a completat Isarescu.
In acest context, guvernatorul apreciaza ca este momentul de a se adopta o decizie intr-un sens sau altul, asa cum au facut si state din jurul Romaniei, pe care nu le-a nominalizat.
"Decizia cea mai buna este sa punem in practica prevederile acordului cu FMI. Sa facem economii pe partea de cheltuieli sociale, pe partea de cheltuieli curente ale statului, economii de toate felurile se pot face acolo, si banii astfel economisiti sa-i folosim pe cheltuieli de capital, care creaza locuri de munca si in ultima instanta vor imbunatati atat situatia colectarii cat si cheltuielile sociale", a explicat Isarescu.
Seful Bancii Centrale a Romaniei a mai spus ca un stat nu poate avea cheltuieli sociale cu o economie slabita.
Isarescu a adaugat ca solutia pentru reducerea deficitului este diminuarea cheltuielilor si alocarea de bani pentru investitii.
Ce opinie are Tanasescu?
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, considera ca majorarea taxelor intr-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, si crede ca Guvernul are alternative, cum ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor sau o incasare mai buna a taxelor existente.
"Punctul meu de vedere este foarte clar. Ar fi o mare greseala ca anul acesta, intr-un an de recesiune, sa existe totusi majorarea unor taxe. Cred ca exista suficiente alte masuri care pot fi luate pentru a elimina aceasta posibilitate in 2010", a spus Tanasescu.
El a precizat ca printre solutii ar fi accelerarea reducerii cheltuielilor curente sau imbunatatirea colectarii taxelor existente.
"Pot fi, cred eu, avute in vedere operatiuni de eliminare a unor costuri intr-o viteza mai mare, a unor cheltuieli curente ma refer, poate si o incasare mai buna a taxelor existente. Trebuie identificate si eliminate aceste posibilitati de scurgere de incasari. Nu cred ca este o solutie sa marim taxele anul acesta", a explicat reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax.
Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2010 de la 1,3% la 0,8%, noua estimare fiind punct de plecare pentru discutiile in cadrul celei de-a patra evaluari a acordului stand-by, care se desfasoara in present si care se vor incheia pe 7 mai.
Ministrul Finantelor Publice (MFP), Sebastian Vladescu, declara, recent, citat de Mediafax, ca este prudent si in ceea ce priveste noua prognoza a FMI, lasand sa se inteleaga atat ca estimarea de crestere economica ar putea fi ajustata si mai mult in jos, cat si ca revizuirea bugetara implicita la nivelul veniturilor programate va fi mai ampla.
Intrebat daca va discuta cu oficialii FMI posibilitatea largirii bazei de impozitare, Vladescu a spus ca negocierile se vor axa mai degraba pe zonele de evaziune fiscala, adica pe extinderea bazei de incasare efectiva.
In ultima perioada, se inmultesc zvonurile cu privire la o eventuala remaniere a ministrul Sebastian Vladescu, din cauza rezultatelor slabe inregistrate in lupta cu criza.
Ce parere au fostii premieri?
Fostii premieri ai Romaniei, Calin Popescu – Tariceanu si Adrian Nastase, s-au pronuntat, la randul lor, recent pe tema majorarii TVA.
Tariceanu declara, duminica, la Pro TV, ca ar fi o greseala ca actualul Guvern sa recurga la masuri anti-criza precum eliminarea cotei unice si majorarea TVA, adaugand ca pentru pornirea la rece a economiei nu este nevoie sa fie gasite solutii "de Premiul Nobel".
Intrebat daca in opinia sa va creste taxa pe valoare adaugata, fostul premier a mentionat ca probabil aceasta va fi o solutie la care va recurge Guvernul, facand astfel o alta greseala.
La randul sau, fostul premier PSD, Adrian Nastase, a afirmat ca tentatia actualului guvern pentru echilibrarea bugetului va fi sa majoreze TVA, ceea ce ar fi "o masura grava".
Nastase a spus ca Guvernul Boc incearca sa echilibreze bugetul prin introducerea unor taxe si impozite sau majorarea celor existente.
El a apreciat ca, in conditiile in care TVA este considerata venitul cel mai sigur la bugetul de stat, "tentatia cea mai mare" a actualului guvern va fi "sa se uite la TVA".
"Majorarea TVA ar fi o masura grava, pentru ca loveste in mod egal pe toti cei care consuma, dar cei cu veniturile mici vor fi cei mai afectati", a spus fostul premier.
Nastase a opinat ca o solutie pentru relansarea economica si protejarea celor cu venituri mici ar fi reintroducerea impozitului diferentiat si renuntarea la cota unica.
"La acest nivel este limpede ca nu mai reprezinta o solutie. (...) Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai putin decat cei cu venituri mari de cota unica. In schimb, bugetul statului nu a putut sa obtina suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone de impozite suplimentare, pe care insa toti le-au platit in egala masura, iar polarizarea sociala s-a marit", a mai aratat el.
Cum este TVA in alte state?
In principiu, toate statele europene care au apelat la ajutorul FMI, respectiv Islanda, Ungaria, Letonia, Ucraina, Belarus si Serbia, au luat in considerare consolidarea regimurilor fiscale prin majorarea taxelor.
De exemplu, Ungaria a majorat din iulie Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la 25%, cu nu mai putin de cinci puncte procentuale, detinand un record in materie. Si Letonia a operat o masura similara, dar cu un impact mai mic, avansul taxei fiind de la 18 la 21%.
Potrivit analistilor, in Ungaria, s-a observat ca majorarea TVA nu a fost o solutie de crestere aveniturilor bugetare, cel putin pe termen scurt, pentru ca scumpind-se toate produsele si serviciile consumul a scazut.
Analistii cred ca solutia cea mai buna este majorarea cu un punct procentual a TVA, coroborata cu scaderea contributiilor sociale cu doua puncte procentuale, iar aceasta a avut ca efect pe termen mediu cresterea veniturilor bugetare.
Nivelul Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) aplicate in prezent in Romania este apropiat de media tarilor membre ale Uniunii Europene, de 19,7%. Cele mai mari cote ale TVA, de 25%, se regasesc in Danemarca, Suedia si Ungaria, iar cea mai mica cota de TVA de 15% este in Cipru si Luxemburg.
De la 1 ianuarie 2009 si pana in prezent, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana, mai multe state au umblat la nivelul TVA. Astfel, Cehia a majorat TVA de la 19 la 20% (+1%), Grecia - de la 19 la 21% (+2%), Estonia de la 18 la 20 % (+2%), Lituania de la 19 la 21% (+2%), Marea Britanie de la 15% la 17,5% (+2,5%), iar Ungaria de la 20 la 25% (+5%).
Irlanda a fost singura care a scazut foarte usor cota standard de TVA de la 21,5% la 21% (-0,5%).
Marirea TVA aduce in general scumpiri in lant si neliniare.
Care sunt cotele de TVA in tarile UE?
Irlanda | 21% (variatie: -0,5%) |
Belgia | 21% |
Bulgaria | 20% |
Cehia | 20% (variatie: +1%) |
Danemarca | 25% |
Germania | 19% |
Estonia | 20% (variatie: +2%) |
Grecia | 21% (variatie: +2%) |
Spania | 16% |
Franta | 19,6% |
Italia | 20% |
Cipru | 15% |
Letonia | 21% (variatie: +3%, inainte de 1 ian. 2009) |
Lituania | 21% (variatie: +2%) |
Luxemburg | 15% |
Ungaria | 25% (variatie: +5%) |
Malta | 18% |
Olanda | 19% |
Austria | 20% |
Polonia | 22% |
Portugalia | 20% |
Romania | 19% |
Slovenia | 20% |
Slovacia | 19% |
Finlanda | 22% |
Suedia | 25% |
Marea Britanie | 17,5% (variatie: +2,5%) |
Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!
Pe acelasi subiect: